Zune legger DRM-kode på CC-beskyttet musikk

Zune-DRM I et svar på et spørsmål stilt av en Zune-bruker i bloggen til Microsoft-ansatte Cesar Menendez, kommer det tydelig frem at Microsofts nye MP3-spiller, Zune, er i direkte konflikt med Creativ Commons (CC) – for når det overføres musikk mellom to Zune-spillere, blir den automatisk pakket inn i DRM-kode, uansett hvem som har laget musikken og hva slags opphavsrett den faktisk har.

Fra Zune Insider Blog: Answers to (some) of Your Zune Questions:

Spørsmål: «I made a song. I own it. How come, when I wirelessly send it to a girl I want to impress, the song has 3 days/3 plays?»

Svar: «Good question. There currently isn’t a way to sniff out what you are sending, so we wrap it all up in DRM. We can’t tell if you are sending a song from a known band or your own home recording so we default to the safety of encoding. And besides, she’ll come see you three days later …»

For å tydeliggjøre dette, pakker altså Microsoft all musikk som blir overført fra en Zune-spiller og til en annen inn med DRM-kode, noe som igjen betyr at musikken som overføres til en annen Zune-spiller kun kan spilles av tre ganger eller over en periode på tre dager. Dette gjelder all musikk, også musikk som er beskyttet med den åpne Creative Commons-lisensen, ja til og med musikk du måtte ha laget selv!

Creative Commons (CC) som er en ideell organisasjon som jobber for å øke antallet åndsverk som alle lovlig kan dele med andre og bygge videre på, og som har utarbeidet en rekke lisenser for det formålet, sier i sin FAQ følgende om bruk av DRMCC-lisensierte verk:

Spørsmål: «What happens if someone tries to protect a CC-licensed work with digital rights management (DRM) tools?»

Svar: «If a person uses DRM tools to restrict any of the rights granted in the license, that person violates the license. All of our licenses prohibit licensees from “distributing the Work with any technological measures that control access or use of the Work in a manner inconsistent with the terms of this License Agreement.”»

Kilde: Medialoper: Zune’s Big Innovation: Viral DRM.

5 thoughts on “Zune legger DRM-kode på CC-beskyttet musikk”

 1. Hmm kan jeg anmelde microsfot for å bryte mine rettigheter og lisensen jeg velger å putte mine åndsverk på?

 2. Det har kommet en oppdatering til denne saken, Microsoft ansatt Cesar Menendez har forklart seg feil i sin blogg skriver han nå.
  Hvis jeg har forstått ting riktig i alt virvaret så blir det ikke gjort noe som helst med en DRM-fri musikkfil fra PC til Zune eller motsatt. Men når en sender en musikkfil fra en Zune til en annen Zune så kan mottaker kun lytte på den i tre dager / tre ganger uansett om den er DRM-fri eller ei.
  Så hvis dette siste stemmer så skulle det være en relativt lett oppgave å sjekke om musikkfilen har DRM eller ei, men dem vil vel ikke det uten tvang vil jeg tro.
  Nå har ikke jeg nilest CC-lisensen, så jeg lurer på er en slik hindring som Microsoft har laget her også et brudd på CC-lisensen?
  Et annet spørsmål er kan en ta en DRM-fri musikkfil sendt til Innboks på en Zune, ut fra denne via PC og legge den inn igjen og dermed komme rundt problemet?
  Enkelte hevder at Microsoft er så brukervennlige iforhold til andre, men jeg vil nå ikke si at det er særlig brukervennlig å måtte gå omveien med å sende en DRM-fri musikkfil via e-post/MSN eller annet istedenfor direkte fra Zune til Zune.

 3. Takk for informasjonen og for at du holder oss oppdatert, Terje!
  Fordi jeg var ikke hadde fått med meg at Cesar Menendez hadde uttalt seg feil i saken, kan jeg dessverre ikke bidra med mer informasjon.

Comments are closed.