– Vent med å kjøpe digitalboks

Antenne og digitalboks Lørdag kveld åpner det nye digitale bakkenettet i Stavanger, og noen dager senere åpner nettet i Oslo, Akershus og Østfold. Før jul vil nettet dekke Øst- og Vestlandet og Sør-Trøndelag. Men Forbrukerrådet anbefaler folk å vente med å kjøpe digitalboks.

Bergen (NTB): – Folk trenger ikke løpe til butikken og kjøpe digitalboks selv om bakkenettet åpner lørdag. Vi mener det lønner seg å vente litt og se hva slags utstyr som kommer, sier underdirektør Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet.

Det såkalte bakkenettet åpnes høytidelig av de to statsrådene Trond Giske og Liv Signe Navarsete i Stavanger lørdag kveld. Fra samme dag skal TV-seerne i Rogaland kunne ta inn signaler fra det nye distribusjonsnettet som sender digitalt.

Tid til å bestemme seg

Ole Asbjørn Lie

– Ha litt is i magen, anbefaler
Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet.

Noen dager senere åpner nettet i Oslo, Akershus og Østfold og før jul vil nettet dekke Øst- og Vestlandet og Sør-Trøndelag. Resten av landet kommer med neste år.

Mellom et halvt og et helt år etter åpning vil det gamle analoge nettet slukkes. Innen den tid må alle som hittil har tatt imot TV-signalene med bord- eller takantenne ha kjøpt en digital dekoder som plasseres mellom TV-apparatet og antennen. Ellers blir TV-skjermen svart.

– De som må koble seg til det nye nettet bør heller ikke vente til den siste kvelden. Men vi vet at det vil komme et bredere utvalg av digitalbokser fram mot jul. Derfor anbefaler vi forbrukerne å ha litt is i magen, sier Lie i Forbrukerrådet. Kulturminister Trond Giske har nylig gitt den samme anbefalingen.

Mer utstyr kommer

Den første godkjente digitalboksen er så vidt kommet i salg i Rogaland, en ukes tid før det digitale nettet åpner.

Noen av digitalboksene vil komme med opptaksmuligheter. Rundt juletider er det også ventet at TV-apparater med innebygget digitalmottaker kommer i salg.

– Men vi vet ikke hva prisen på disse TV-ene blir. Når det kommer ny teknologi er ofte prisen høy den første tiden. Norge har valgt en helt ny teknisk standard, og da kan prisen på nye TV-er med innebygget dekoder bli høy. Opplegget med digitalbokser er gjort nettopp for at ikke forbrukerne skal behøve å kjøpe ny TV, sier Lie.

Først ute med MPEG4

Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen elektronikkbransjen bekrefter at Norge er det første landet som tar i bruk digitalbokser med den nye standarden MPEG4.

– Vi vet at det kommer TV-er med innebygd dekoder, men vi vet ikke nøyaktig når. Vi håper det blir før jul. Vi vet foreløpig ikke hvilke TV-merker som vil tilby dette, sier Andersen.

Han sier at bransjen regner med et salg på mellom 500.000 og 1,1 millioner digitalbokser for bakkenettet de neste par årene.

Det er mange husstander som vil ha flere TV-apparater og mange vil ha TV på hytta.

– Vi regner ikke med at salget blir så stort i år, men salget vil øke sterkt fram mot tidspunktet da det analoge nettet slås av, sier informasjonssjef Erik Andersen.

Frykter problemer

Lie frykter at det vil bli problemer for en del av seerne som til nå har klart seg med en antenne og stort sett nøyd seg med NRKs tilbud.

I tillegg til å kjøpe digitalboks og koble den til, må de kanskje skifte antenne og få hjelp til å innstille den riktig. Dessuten vil en del seere som har nøyd seg med NRK1 miste dette tilbudet uten å få noe igjen. Bakkenettet dekker 95 prosent av landet mens NRK1 i dag har en dekning på 98 prosent.

– Vi vet at de som har en enkel antenne og stort sett har holdt seg til NRKs tilbud ikke er de mest teknologisk interesserte eller ivrigste TV-seerne. En stor del av dem er over 60 år, mange bor i distriktene og har lav utdannelse.

– Overgangen til digital-TV via bakkenettet framstilles som veldig enkelt. Vi håper jo at det blir det, men vi frykter at det blir en del problemer når det analoge nettet slukkes, sier Lie i Forbrukerrådet.

Fakta om bakkenettet

Antenne-gutt fra TV-reklame

Digital-TV med vanlig antenne.

 • Det digitale bakkenettet åpnes i Rogaland 1. september. Noen dager etter skrus det på i Oslo, Akershus og Østfold og i oktober kommer resten av Østlandet og Vestlandet med. Agder-fylkene og Nord-Trøndelag samt Nord-Norge får tilbudet fra høsten 2008.
 • Dagens analoge sendinger slukkes mellom seks måneder og ett år etter at det nye nettet er satt i drift.
 • 600.000 norske husstander som i dag ser TV med bord- eller takantenne må foreta seg noe for å beholde TV-signalene når det analoge nettet slukkes. De kan kjøpe en dekoder til bakkenettet eller de kan skaffe seg parabolantenne. Noen har mulighet for å koble seg til kabel-TV eller se TV over bredbånd.
 • Seere som nøyer seg med NRK kan kjøpe en dekoder som skal koste maksimalt 1500 kroner. Vil de i tillegg se TV 2 og andre gratiskanaler, må de tegne abonnement hos Riks-TV. Dette abonnementet er foreløpig gratis, men TV 2 vil trolig ta betalt om et par år.
 • Bakkenettet åpner muligheten for nesten alle til å ta inn flere kanaler. I tillegg til gratiskanalene tilbyr Riks-TV en rekke kanaler i et abonnement til rundt 3000 kroner i året. Bakkenettet blir en konkurrent til TV via parabol for mange.

Se også IT-nytt: Snart må TV-valget gjøres. (Foto: Forbrukerrådet og Riks-TV.)

8 thoughts on “– Vent med å kjøpe digitalboks”

 1. Er det bare meg eller virker digital-tv som et gigantisk teknologisk steg bakover? Ikke nok med at man må ha en boks per TV, men for å få inn de kommersielle norske kanalene som TV2 og TV Norge, som man tidligere fikk inn gratis, må man etter hvert betale (i følge RiksTV er TV2 fritt tilgjengelig til utgangen av 2009). Det vil mest sannsynlig si et dekoderkort per apparat.
  Snart kommer forhåpentligvis TV-er med innebygde digitalmottakere (stakkars de som er blitt lurt til å kjøpe flat TV i dag og som må ødelegge det minimalistiske utseendet med bokser og kabler), men dette vil ikke bøte på kostnadene for å få inn kanaler som tidligere var fritt tilgjengelige. De som har kjøpt harddiskopptakere kan glemme å kunne se på en kanal og samtidig kunne ta opp en annen uten å måtte investere i to bokser (eller en dyr boks med to mottakere).
  Hva med de som ikke har råd til maksprisen for en digital mottaker? De som må få offentlig støtte for å få kjøpt mat og klær? Skal det offentlige også sponse digitalmottakere? Skal ikke disse lenger kunne se nyheter og barne-TV som «alle andre». Vil den digitale TV-revolusjonen også føre til et større gap mellom fattige og rike i Norge?
  Jeg ser mørkt på fremtiden til fritt tilgjengelig fjernsyn for hvermansen.

 2. Digital TV i seg selv er et stort skritt i riktig retning. Det er valgene rundt implementeringen som kan vanskeliggjøre det for enkelte.
  Det var minst like mye støy rundt digitaliseringen i Sverige, men støvet la seg fort. I Sverige kan man dog få inn et par av de “komersielle” kanalene uten abonnement, og bortsett fra at man måtte kjøpe seg en digitalboks er tilbudet utelukkende bedre.
  At “Norge” velger å gjøre det på denne måten er dog under all kritikk. Noen (mange?) _vil_ få et dårligere tilbud med denne metodikken.

 3. Det mest sentrale mener jeg er hvor tilgjengelig dekoderne etter hvert blir i vanlige TV-apparater man får kjøpt i butikken. Så vidt jeg vet baserer all kringkasting over bakkenettet seg på åpne, internasjonale standarder (som f.eks. MHP og MPEG-4), men hvor godt disse standardene blir kjent og implementert utenfor norges grenser blir interessant å se. Digital-TV vil være vesentlig mer kronglete for de fleste enn analog-TV før man får TV og dekoder i ett.

 4. Jeg har hørt at RiksTV kommer til å kreve av man bruker “godkjente” dekodere. Hva det kommer til å innebære er jeg usikker på – vil de ramse opp fire-fem dekodere og erklære dem som godkjente, eller vil de legge ut en spec slik at enhver boks som tilfredstiller spec’en automatisk er godkjent?
  Videre – RiksTV kommer til å bruke produktlåsing gjennom “pairing”. Dette vet jeg ikke hva er, men jeg forestiller meg at det er en form for DRM som vi blir tvunget til å bruke.
  For oss som er “avanserte” brukere og ønsker å oppgradere mediasenteret vårt for mottak av digitale sendinger, ser det ut til at RiksTV kommer til å tvinge oss over på Microsoft Windows-plattformen. Hva hjelper det med standarder når de ikke følges hele veien?
  Noen som har noe oppklarende og helst oppløftende info ang. dette?

 5. RiksTVs godkjente dekodere tror jeg bare er en anbefaling / kvalitesstempling av bokser som vil gjøre det tryggere for forbrukere å velge en av disse boksene. Mener også de godkjente boksene vil også motta støtte fra RiksTV, slik at de blir billigere for forbrukerene.
  “Pairing” betyr at et digitaltv abbonnement (i form av digital-TV kort à la SIM kort for mobiltelefon) er låst til en bestemt mottakerboks. Dette for å unngå piratvirksomhet.
  For å få inn NRK1, 2 og 3 med MHP og radiotjenester trenger du ikke noe kort / abbonnement. Pairing berører altså bare kommersielle kanaler.
  Men enig med artikkelen – vent litt med å kjøpe boks! Ihvertfall til bokser som støtter MHP kommer på markedet (ila November)

 6. Digitalt bakkenett er bare et steg videre for å få flere til å betale TV lisens. Hvorfor tror dere at Trond Giske og resten av politikerne er så ivrig med å få digitalt bakkenett? Kun for å overvåke om du betaler lisensen, og for å overvåke dine TV vaner!

 7. Det aller siste nå, er at man skal gjøre om digitale signaler og sende dem ut på etern som analog. Dette hullet har myndighetene glemt å tette igjen.
  Så ikke stress med å kjøpe allverdens duppedigster til flere tusen kroner.
  Behold den gode gamle antenna og svarthvitt tv`en da slipper du også TV-lisensen 🙂

 8. Arne: Hvor har du slikt sludder fra? Tror du virkelig at du slipper unna med å betale tv-lisens da? Eneste mulighet inntill videre på lovlig vis slippe å betale tv-lisens er å bare se tv på mobil eller pc.

Comments are closed.