Telenor melder seg inn i NIX igjen

Telenor NIX Telenor skapte et større rabalder da de tidligere i år valgte å melde seg ut av knutepunktet for norsk internettrafikk, NIX (Norwegian Internet eXchange) men ser nå ut til å ha ombestemt seg, og vil trolig melde seg inn igjen innen nyttår.

Bodø (NTB): Telenor meldte seg ut av NIX 1. juli i år. Beslutningen vakte reaksjoner og kritikk i medie- og nettkretser. Men nå vil Telenor sannsynligvis melde seg på igjen i løpet av fjerde kvartal, skriver fagbladet journalisten.no.

Årsaken til at Telenor nå vurderer å ombestemme seg, er ifølge divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor at NIX har endret reglene for samtrafikk på Internett, slik at de harmonerer med det som er vanlig internasjonalt.

De nye reglene gjør at man nå kan bestemme hvem man vil ha samtrafikk med, opplyste Svendsen på en konferanse i Bodø torsdag.

Ifølge Svendsen vil Telenor imidlertid ikke ha samtrafikk med innholdsleverandører, som for eksempel Schibsted og NRK.
Telenors hensikt har aldri vært å legge begrensninger på fri flyt av informasjon på nettet, fremholdt Svendsen.

Telenor trakk seg fra NIX i sommer fordi konsernet mente innholdsleverandører skal betale ekstra til Telenor for trafikk gjennom NIX-knutepunktet. Argumentet ble avvist av blant annet mediebransjen, som hevdet at en slik løsning ville innebære at Telenor tar seg betalt to ganger for den samme tjenesten.

4 thoughts on “Telenor melder seg inn i NIX igjen”

  1. Passer jo bra at de er tilbake i NIX mer eller mindre samtidig som de lanserer ADSL Turbo, slik at man kan oppgradere ADSL-linjen med god samvittighet…

  2. Hjelper lite hvis man ikke kan få mer enn 5 mbit/s, Tormod. Bitter, nå.

  3. Hehe, kjipt. Trodde Kjekstadmarka var et såpass nytt boligområde at de hadde gode sentraler der jeg. Eller er det linjeføringer og sentraler utenfor feltet som er flaskehalsen?
    (Sorry Asle hvis dette ble en offtopic-kommentardiskusjon)

  4. Det at Telenor vil inn igjen hos NIX er egentlig ikke interessant, så lenge de selv kan bestemme hvem de vil dele trafikk med. Det overrasker meg litt at NIX etter alt Telenor-tullet forandret reglene, men igjen, lignende regler har vel de fleste internasjonale IX’er.

Comments are closed.