Stengte skattesøket til åtte nettaviser

Salteposten og skattelistene Redaktørene i åtte nordnorske nettaviser raser etter at de fikk sitt skattesøk stengt søndag ettermiddag. Skatteetaten begrunner utestengelsen med stor mengde trafikk og mistanke om nedlasting.

Harstad (NTB): Harstad Tidende og sju andre nordnorske nettaviser har i helgen fått stengt adgangen til Skatteetatens søkesider.

Det er dermed ikke lenger mulig å søke i skattelistene via de nordnorske nettavisene.

Redaktørene raser, men Skatteetaten viser til ligningsloven som fastsetter retningslinjer for offentliggjøring av skattelister.

Utestengningen gjelder nettavisene til Harstad Tidende, Folkebladet, Tromsø, Framtid i Nord, Altaposten, Brønnøysunds Avis, Helgelands Blad og Saltenposten.

Mistenker nedlasting

Skatteetaten begrunner stengningen med stor trafikk fra IP-adressen som benyttes. Derfor er det mistanke om nedlasting, og dermed har etaten adgang til å stenge søkemuligheten «for å hindre at skattelistene er tilgjengelige etter utleggsperioden».

Redaktørene og de nettansvarlige i de åtte avisene ble varslet i en e-post sent lørdag kveld om avgjørelsen.

Uforståelig

Saltenpostens redaktør Frank Øvrewall sier til sin egen avis at en slik klikklinke er en helt vanlig nettjeneste. Han mener at avgjørelsen er «uforståelig og griper inn i vår redaksjonelle frihet».

De åtte nordnorske avisene samarbeider om en teknisk nettavisplattform som er utviklet av utviklingsredaktør Knut Sætre ved HTG Multimedia.

– Uansett hvilke retningslinjer de måtte peke på – vi har kun benyttet oss av en soleklar demokratisk rettighet. Retten til ytring, hjemlet i Grunnlovens paragraf 100, sier Sætre til Saltenposten.

2 thoughts on “Stengte skattesøket til åtte nettaviser”

  1. Nettavisene nektes fortsatt nedlasting

    Etter at Skatteetaten søndag ettermiddag stengte ute åtte nordnorske nettaviser fra å bruke skattesøket deres, nekter de dem fortsatt å bruke søket, samt at de fortsetter å hindre Nettavisen sitt forsøk på å lage en komplett oversikt over skattelistene.

  2. Det er igrunn idiotisk at det skal være en rett å vite hva naboen din tjener!

Comments are closed.