Snart må TV-valget gjøres

Digital-TV Folk i tre av ti husstander ser i dag på TV med signaler fra en vanlig antenne. Er du blant dem må du snart ta et valg – hvis ikke blir skjermen svart når dagens analoge sendinger stenges.

Oslo (NTB): Kulturminister Trond Giske (Ap) har tatt det digitale spranget, men det har ikke hans 80 år gamle tante.

– Hun trenger nok hjelp av sin nevø, og det gjør sikkert mange andre også, sier Giske til NTB.

Han satser 2,5 millioner kroner bare i år på å informere folk i 600.000 norske husstander som i dag har vanlig TV-antenne, om at de må foreta seg noe, dersom de vil fortsette å se på TV når dagens analoge sendinger stenges.

God tid

Trond Giske

Kulturminister Trond Giske (Ap)

Kulturministeren minner om at det går mellom 6 og 12 måneder fra de digitale sendingene åpner til dagens analoge signaler stenges. Folk bør bruke denne tiden på å orientere seg godt, mener Giske:

– Dette er et stort marked, og det er mange kommersielle aktører som kan være ute etter å tjene raske penger. Vi har sett masse ulike tilbud, og flere vil garantert dukke opp. Det er viktig å si til folk at de har god tid på å velge og at man ikke trenger å hoppe på det første og beste tilbudet. La heller aktørene svette litt så konkurransen får virke, sier Giske.

Antennevalg

Alle som i dag ser TV med antenne på taket eller bordet, må velge mellom å skaffe seg en mottakerboks (også kalt dekoder), eller kaste antennen og skaffe seg parabol, tegne et abonnement på kabel-TV eller installere bredbånds-TV.

Sju av ti husstander tilhører en av de siste kategoriene og trenger ikke gjøre noe når hele TV-Norge skal digitaliseres.

Bedre tilbud

Digital-TV

Kulturministeren mener at overgangen til digitalt bakkenett er den største TV-revolusjonen siden oppløsningen av NRK-monopolet. Helst skulle han sett at bakkenettet var statseid, men det toget gikk da Giske var opposisjonspolitiker og ledet kulturkomiteen på Stortinget.

– Jeg savner nordiske kanaler i grunnpakken. Men det blir uansett et bedre tilbud for alle. Heller ikke i dag får du inn BBC med vanlig antenne, for å si det slik, sier Giske til debatten om innholdet i den digitale bakkepakken.

Torsdag åpnet kulturministeren nettstedet digitaltvinorge.no der Medietilsynet informerer om hva tanta til Giske og alle andre antenneeiere står overfor.

Fakta om digitalt bakkenett

 • 600.000 norske husstander må skaffe seg mottakerboks (dekoder), kabel-TV, parabol eller bredbånd når de analoge TV-sendingene stenger.
 • De første digitale sendingene starter 1. september i år. De siste analoge signalene slukkes 1. nyttårsdag 2010. Overgangen varierer med hvor du bor i landet.
 • Folk med vanlig TV-antenne som kun ønsker NRK (tre kanaler fra desember i år) og radio, kan beholde dagens antenne. Men i tillegg må de kjøpe en dekoder. De trenger ikke tegne noe ekstra abonnement hos noen leverandør. Maksimalprisen for boksen er 1.500 kroner.
 • De som i tillegg ønsker å se TV2, lokal-TV og Åpen kanal via antennen, må tegne et abonnement hos RiksTV. Abonnementet er gratis ut 2009.
 • De som ønsker flere kanaler må undersøke tilbudet fra de ulike leverandørene som leverer TV-signaler via bakkenettet, kabel-TV, parabol og bredbånd.

Når skjer TV-overgangen?

De første digitale TV-sendingene åpnes i Rogaland lørdag 1. september. Her stenges de analoge signalene 4. mars 2008. Datoer for åpning av digitale sendinger og for slukking av de analoge sendingene for resten av landet:

 • Østfold: 4. september – 29. april 2008.
 • Oslo/Akershus: 6. september – 20. mai 2008.
 • Hordaland: 1. oktober – 30. september 2008.
 • Møre og Romsdal: 8. oktober – 28. oktober 2008.
 • Buskerud: 11. oktober – 2. september 2008.
 • Vestfold: 11. oktober – 2. september 2008.
 • Telemark: 11. oktober – 2. september 2008.
 • Sør Trøndelag: 1. november – november 2009.
 • Hedmark: 8. november – februar 2009.
 • Oppland: 8. november – februar 2009.
 • Sogn og Fjordane – 3. desember – 28. oktober 2008.

I november 2008 får Aust-Agder, Vest-Agder, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark digitalt bakkenett. I disse fylkene blir det analoge nettet stengt i 2009. (Kilde: Norges televisjon).

Se også IT-nytt: – Vent med å kjøpe digitalboks. (Foto: Guri Dahl og digitaltvinorge.no.)

1 thought on “Snart må TV-valget gjøres”

 1. Verdt å informere om er kanskje de som ikke er inkludert i de 600.000 som i dag bare har vanlig analog TV-antenne og hva de må gjøre. Jeg tenker da på abonnenter av Get, Canal Digital og Viasat spesielt.
  Så vidt jeg kan skjønne skal det i utgangspunktet ikke være nødvendig for disse leverandørenes abonnenter å foreta seg noe, da disse vil kunne fortsette å sende analogt også etter at NRK og TV2 kutter analog kringkasting. Men jeg tror nok alle vil forsøke å utnytte denne sjansen og slippe å sende analogt lenger enn nødvendig, så dermed blir nok abonnenter av de nevnte selskaper nødt til å gå til innkjøp av dekoder om ikke så alt for lenge. De fleste selskaper har allerede ferdige pakker for digitalt mottak av TV-signaler, enten gjennom coax-kabel i veggen eller satelitt.
  Vi får se hvordan dette utvikler seg, men jeg er enig meg Giske at det er trist at staten ikke eier det digitale bakkenettet og at det ikke er mer variasjon i kanaltilbudet. Men slik går det når det kun er pengene som rår.

Comments are closed.