Rosingprisene 2006 delt ut

Rosingprisen 2006 Da vinnerne av Dataforeningens Rosingpriser ble kåret i Oslo mandag kveld, ble de feiret av over 200 festkledde gjester – og med over 60 nominerte, var nok spenningen stor blant mange av de fremmøtte.

Dataforeningens Rosingfeiring er den norske IT-bransjens Oscar-utdeling. Den første Rosingprisen ble delt ut i 1990, og da Rosings hederspris ble delt ut i år var det for syvende gang. Det ble delt ut ni priser i år.

Blant flere andre prominente gjester, var Fornyingsminister Heidi Grande Røys og Samferdselsminister Liv Signe Navarsete møtt opp for å dele ut priser, i tillegg ble det holdt foredrag av Morten Lund, som av mange kanskje er spesielt kjent for sine tidlige investeringer i Skype-gründerne.

Jon Bing fikk Rosings hederspris

Rosings hederspris deles ikke ut hvert år, men kun de årene det finnes verdige kandidater. Om prisen skriver Dataforeningen følgende: «Det er en pris som deles ut til enkeltpersoner som på en fortjenestefull og betydelig måte har bidratt til utviklingen, markert og preget norsk IT-fag og bransje nasjonalt eller internasjonalt over en lengre periode.»

Om årets vinner av Rosings hederspris, Jon Bing, sier juryen blant annet: «Vinneren har vært særlig opptatt av å beskytte vanlige aktører i forbindelse med at IT inntar en stadig viktigere posisjon i vårt samfunn og tok i 1982 doktorgraden på et emne relatert til kommunikasjonsprosesser. Han skrev allerede i 1970 en meningsytring kalt «Den elektroniske jurist». Senere har det handlet om datasikkerhet, opphavsrett, personvern, elektronisk handel og mange andre emner i samme retning.»

Les mer om Jon Bing hos UiO, og i Wikipedia.

Brukervennlighetsprisen

Brukervennlighetsprisen gikk til Opera Mini, som er Opera Softwares nettleser for mobiltelefoner: «Juryen har valgt et vinnerprodukt som er en nyskapning innen sitt felt. Dette er et produkt som gir en helt ny brukeropplevelse og bidrar til å sette en ny standard på sin plattform. Produktet skaper nye muligheter for store brukergrupper, både i inn- og utland. Juryen mener dette produktet gir nytt innhold til begrepet mobilt Internett.»

Med Opera Mini kan du surfe på nettet på samme måte som du gjør fra din stasjonære eller bærbare PC. Den ble lansert i februar i år, men har allerede fått mer enn 7 millioner brukere på verdensbasis. I tillegg til å komme ferdiginstallert på en rekke nye mobiltelefoner og håndholdte enheter, er den også tilgjengelig for gratis nedlasting, og kan installeres på de aller fleste mobiltelefoner med støtte for Java, noe som forøvrig har vært vanlig på mobiltelefoner siden 2001. Du kan laste ned Opera Mini direkte fra din mobiltelefon på mini.opera.com, men om du leser dette fra en vanlig stasjonær eller bærbar PC, anbefaler jeg at du går til Opera Software: Opera Mini for Mobile.

Se også nominasjonen av Opera Mini.

Språkprisen

Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk fikk Språkprisen for deres arbeid med å oversette OpenOffice til norsk bokmål og nynorsk: «Juryen har valgt å premiere et IT-miljø som gjennom stor dugnadsinnsats, høy fagkunnskap og utbredt prosjektsamarbeid har fått frem et kontorstøtteprogram på norsk bokmål og nynorsk, som er brukervennlig og har høy språklig kvalitet.»

Stiftelsen ble forøvrig nylig tildelt en annen pris for dette arbeidet, det kan du lese mer om på IT-nytt: Prisen for fremme av fri programvare 2006.

Se også nominasjonen av stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk.

IT-sikkerhetsprisen

Post- og teletilsynet fikk IT-sikkerhetsprisen for nettvett.no. Juryen fremhever i begrunnelsen blant annet hvordan de har klart å gi god oversikt, informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av IT, på en måte som er egnet for et publikum uten IT-faglig bakgrunn.

Se også nominasjonen av Nettvett.no

Kompetanseprisen

Seniornett fikk Kompetanseprisen for sin innsats for å inkludere de eldre i IKT-samfunnet: «Vinneren har gjort en stor innsats for å bøte på et omfattende og alvorlig samfunnsproblem. Et problem som ikke bare dreier seg om likestilling, men også om grunnleggende menneskerettigheter. For den enkelte er det ekskluderende å ikke være en del av IKT-samfunnet og for samfunnet er det et voksende problem at flere hundre tusen ikke kan benytte seg av de nye tjenestetilbudene som utvikles.»

Se også nominasjonen av Seniornett.

Beste nettjeneste

Skatteetatens nettbaserte tjeneste for levering av selvangivelsen ble kåret til Beste nettjeneste: «Gjennom å skjule sine komplekse bakenforliggende systemer for sluttbrukerne har Selvangivelsen for lønnstakere bevist at god teknologi like gjerne kan være usynlig teknologi.»

Se også nominasjonen av Skatteetaten.

Årets IT-leder

Morten Thorkildsen i IBM Norge ble kåret til årets IT-leder: «Vinneren av prisen har ledet en stor organisatorisk omstilling og forretningsmessig refokusering i sitt selskap. Selskapet har en lang og tradisjonsrik historie i global og norsk IT-industri, og store skuter er krevende å snu. Men vinneren og selskapet har gjort store ting på kort tid.»

Se også nominasjonen av Morten Thorkildsen.

Kreativitetsprisen

Kreativitetsprisen gikk til FinanceCube for deres innovative dataplattform for bank/finans-markedet: «Produktet er fremtidsrettet, og både under utvikling av applikasjon, organisasjon og forretningsmodell har bedriften vist stor evne til nytenking.»

Se også nominasjonen av FinanceCube.

Studentprisen

Studentprisen gikk til Bjørn Erik Nilsen og Fredrik Berg Kjølstad for StopMotion, et program for å lage animasjoner: «Juryen har valgt som vinner et prosjekt som hører til kategorien fri programvare. Prosjektet er profesjonelt gjennomført og har resultert i en avansert teknisk løsning med god brukervennlighet. Målgruppen som er elever i grunnskolen og den videregående skolen, vil kunne ha god nytte av dette programmet. Det er i bruk flere steder og blir stadig videreutviklet.»

Se også nominasjonen av StopMotion.

Kilde: Dataforeningen: Rosings Hederspris til Jon Bing.

1 thought on “Rosingprisene 2006 delt ut”

Comments are closed.