Regjeringen lover valg på Internett

Valg på Internett Ved kommunevalget om fire år kan du stemme fra din egen datamaskin. Det skal lokke ungdommen til deltakelse, håper regjeringen.

Politisk rådgiver i kommunaldepartementet Geir Pollestad (Sp) lover nå at personlige datamaskiner skal kunne tas i bruk til å stemme ved kommunevalget i 2011.

Han sier at regjeringen vil sette av penger i høstens statsbudsjett og at man fra januar neste år vil starte jobben med å finne ut hvordan man skal sikre sikkerheten rundt internettstemming.

– Vi må sikre at valget er hemmelig, og at det kan gjennomføres på en trygg måte, sier Pollestad til NRK.

Valgforsker Bjarne Kristiansen tror det er på høy tid at regjeringen kommer med tiltak for å få flere til å stemme.

– Når vi ser at valgdeltakelsen går ned, er det veldig viktig å forsøke å finne fram til metoder som gjør det lettere å få folk til å delta, sier han.

5 thoughts on “Regjeringen lover valg på Internett”

  1. Det var jammen meg på tide, egentlig burde det vært internettavstemning på store politiske spørsmål også, men det er vel langt inn i fremtiden for lille trege Norge.

  2. Spørsmålet er vel om de klare å lage et sikkert og brukervennlig system, som kan brukes på tvers av plattformer og nettlesere.

  3. Med klientsertifikater og HTTPS burde dette være både trygt og kryssplattformkompatibelt. Men kjenner jeg IT-Norge rett, så ender vi vel opp med en smartkort- og Java-løsning. Ikke verst det heller, men jeg vil tro sikkerheten i en Java-applet (som f.eks. kan dekompileres) er lavere enn i et klientsertifikat utvekslet binært mellom nettleser og server over HTTPS.

  4. Ikke mindre viktig enn sikkerhet mellom klient og tjener er vel om systemet som helhet er til å stole på. Etter alle problemene man har sett med diverse valgsystemer i USA, er det vel god grunn til å trå veldig varsomt, og lage rutiner som garanterer at uhildede eksperter og eksperter som er representatnter for alle partier, har tilgang til å vurdere og kontrollere systemer og bruken av dem.
    Med bruk av sertifikater skulle det vel la seg gjøre å lage en slags parallel til det man kaller “paper trail” i “halv-elektroniske” valgsystemer.
    Er det ikke forresten et naturlig krav at systemene baserer seg på åpen kildekode ?

Comments are closed.