Personopplysninger til 60.000 på avveie

Tele2 Ukjente tyver har stjålet personopplysninger til mellom 50.000 og 60.000 nordmenn blant annet via nettsidene til Tele2. Datatilsynet frykter opplysningene kan bli brukt til ID-tyveri.

Oslo (NTB): Tyveriene har foregått i slutten av juli, blant annet ved hjelp av nettsidene til Tele2 hvor man kunne foreta kredittsjekk av personer.

Hvem som har hentet ut det store antallet personopplysninger er ukjent. Datatilsynet frykter informasjonen vil bli lagret og misbrukt, skriver Aftenposten.

– Hadde de fått holde på lenge nok, så kunne de sittet med sin egen kopi av folkeregisteret, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Lurte datadirektøren

Georg Apenes

Georg Apenes, direktør Datatilsynet

Til og med identiteten til selveste direktøren i Datatilsynet, Georg Apenes, er stjålet. Identitetstyvene bestilte like gjerne et nytt mobilabonnement i Apenes’ navn, som overraskende fikk et nytt SIM-kort og velkomstbrev i posten.

– Jeg vil tro at de som visste at Georg Apenes er direktør i Datatilsynet synes det var skrekkelig morsomt å kunne sende meldingen om at «Nå har vi greid å lure deg også», sier Apenes til NRK.

Apenes mener mobilbransjens internett-tjenester ikke passer godt nok på personlige opplysninger.

Slik ble det gjort

Ved hjelp av et dataprogram har tyvene fått laget potensielle personnummer basert på fødselsdato. Deretter er disse testet og bekreftet mot den offentlige tjenesten altinn.no. Ved så å gjøre en kredittsjekk av personnumrene på Tele2s sider, har tyvene fått ut navn, adresse og kredittvurdering.

Hvem som helst kan hente ut personopplysningene på Internett. Dagbladet intervjuet i forrige uke en 16 år gammel gutt som hadde laget programmet. Hvem som helst kan ha lastet ned dette programmet fra nettet.

– Det er ikke sikkert at alle som har brukt dette dataprogrammet har edle hensikter, sier Helmers.

Stengte nettsiden

Tele2 stengte umiddelbart siden som gjorde det mulig å hente ut opplysningene da det ble kjent. Alle som har fått hentet ut personnumrene sine vil motta et brev fra selskapet hvor de beklager det som har skjedd.

– Opplysningene som er hentet ut kan brukes til å omadressere post og opprette mobiltelefonabonnenter. Folk som har fått brev fra Tele2 bør følge nøye med på om de mottar posten sin regelmessig, anbefaler Helmers.

(Foto: Datatilsynet/Scanpix.)

3 thoughts on “Personopplysninger til 60.000 på avveie”

  1. Mer om Tele2 og personvern:
    “Et mobilnummer er nettopp en personopplysning, og jeg kan vanskelig se at det er nødvendig for Tele2 å dele kundenes personlige telefonnumre med alle innholdsleverandører som driver wap-sider. Faren for både ulovlig overvåking og profilbygging øker når mobilnummeret unødvendig blir tilkjennegitt overfor innholdsleverandører”
    Datatilsynet @ http://www.teknofil.no/wip4/nummeret_ditt_fritt_vilt/d.epl?id=12581

Comments are closed.