Opera 9.5 alfa lansert

Opera 9.5 alfa Tirsdag ble den første alfautgaven av Opera 9.5, også kalt Kestrel lansert, det er en spennende utgave med mange nye funksjoner og forbedringer, og Opera invitere nå sine brukere til å teste den ut og komme med tilbakemeldinger.

Opera Software er et norsk selskap som utvikler nettlesere til alt fra mobiltelefoner, TV-er, spillkonsoller og PC-er. Den nye alfautgaven av Opera 9.5 er selskapets nettleser for PC-er, og kommer i utgaver for både Windows, Mac og Linux.

Dagens lansering av Opera 9.5, eller Kestrel som den har blitt kalt, er et resultat av ett år med utvikling, kan vi lese i en artikkel hos Opera Desktop Team, som stolt kan fortelle at dette er den beste Opera-utgaven noensinne.

Masse nytt og spennende

Nye Opera-funksjoner

Opera 9.5 har fått en helt ny visningsmotor, som forøvrig er den samme som brukes i Opera for spillkonsollen Wii og Opera Mini 4 beta for mobiltelefoner. I tillegg skal det ha blitt fikset flere kjente problemer relatert til ymse Google-tjenester, men også mer spesifikt til WordPress-maler som ikke har fungert skikkelig, samt at det generelt skal være jobbet mye med å forbedre kompabiliteten med teknisk dårlige nettsider.

– De siste to årene har vi gjort mye arbeid for å forbedre kompabiliteten. Med Opera 9.5 fortsetter denne utviklingen, det er et mangehodet tiltak, sier Tor Odland i Opera Software til IT-nytt. «Vi har fortsatt en utfordring på kompabilitet, men det går den riktige veien.»

Skulle du allikevel være uheldig å komme over en nettside som ikke fungerer som tiltenkt, kan du med en ny funksjon enkelt åpne den i en annen nettleser. Dette gjøres ved å høyreklikke hvor som helst på en side og velge «Åpne med…», og så velge ønsket nettleser.

Utrolig nok skal den også ha blitt raskere, noe man kanskje ikke skulle tro var mulig, for Opera er jo allerede lynrask. Sammenlignet med den noe eldre Opera 8 skal Opera 9.5 være hele 50 prosent raskere, men den skal også være raskere enn Opera 9.23.

En annen spennende funksjon lar deg søke i nettleserens historikk, et søk som ikke begrenser seg til nettadresser og sidetitler, men også søker i innholdet på nettsidene i historikken!

Enda en artig nyhet er muligheten for å synkronisere dine bokmerker, hurtigvalg og personlige verktøylinje på tvers av Opera-installasjoner og maskiner.

Videre skal det ha blitt fikset tusener av såkalte bugs, blitt lagt til forbedret CSS-støtte og ytterligere støtte for CSS3, forbedret JavaScript-motor og Ajax-kompabilitet. I tillegg skal det ha blitt gjort store endringer i den innebygde e-postleseren, som nå skal være mer stabil.

Ingen avsløringer

Tor Odland i Opera Software, ønsket ikke å komme med noen avsløringer da IT-nytt freidig spurte om når vi kan forvente oss en offisiell lansering av Opera 9.5.

– I software-verdenen kan ting skje, og vi har en krevende brukermasse som blir skuffet hvis det blir forsinkelser, forklarer han, men legger til at det begynner å nærme seg.

– Når man begynner å lansere alfaer og betaer begynner det å nærme seg, og det er mer snakk om måneder enn år, sier han spøkefullt til IT-nytt.

Mer informasjon

For mer detaljert informasjon om Opera 9.5 alfa, se Exclusive Opera 9.5 Features & Video, Opera 9.5 alpha is out, Opera 9.5 alpha, Kestrel, released og Focus Areas during Kestrel Development.

Lenker til nedlasting finner du på Opera Desktop Teams blogg i artikkelen Go and get Opera 9.5 alpha! og på informasjonssiden til Opera 9.5 – og blir du skikkelig imponert kan du tipse en venn via Operas Mail to a friend-skjema.

2 thoughts on “Opera 9.5 alfa lansert”

  1. Det høres svært bra ut, og som den trofaste Opera-brukeren jeg er gleder jeg meg! Funksjonen for å synkronisere data på tvers av installasjoner kommer jeg til å ha svært god bruk for.
    Det er jo også viktig at utviklerne forbedrer selve motoren i nettleseren og holder den godt oppdatert, noe visse andre ikke gjør.
    Jeg venter og håper det ikke vil ta så alt for lang tid før final release kommer.
    Einar

  2. Jeg har testet alfa-versjonen litt, og selv om den kræsjer mer enn den er oppe, så fungerer de nye funksjonene svært bra og med svært få bugs og feil. Bare de får luket ut kræsjingen, noe jeg regner med vil forsvinne for det meste til neste alfa-versjon, så kommer jeg nok til å bytte fra 9.23 til 9.5a som standardnettleser.

Comments are closed.