Ny Microsoft-dokumentasjon til EU

EU og Microsoft EU-kommisjonen mottok torsdag ny dokumentasjon fra Microsoft bestående av 8.500 sider med tekniske detaljer, og datagiganten håper de nye opplysningene er tilstrekkelige og vil oppfylle kravene EU stilte i 2004.

Brussel (NTB-Reuters): Microsoft overholdt dermed fristen EU hadde satt i saken. Men det vil ta uker eller måneder før det er klart om den nye dokumentasjonen er tilstrekkelig til å hindre at selskapet må betale dagbøter på opptil 24 millioner kroner.

Denne siste runden i striden mellom EU og Microsoft skriver seg tilbake til en beslutning EU-kommisjonen fattet i 2004. Kommisjonen mente da at Microsoft hadde misbrukt sin dominerende markedsposisjon som leverandør av operativsystemet Windows.

Kommisjonen krevde at Microsoft måtte gi fra seg mer teknisk informasjon om Windows, slik at konkurrenter lettere kunne lage programvare som fungerer greit sammen med operativsystemet.

I 2004 ble Microsoft ilagt en bot på snaut 4 milliarder kroner, og selskapet fikk en tilleggsbot på 2,2 milliarder sist sommer for å ha somlet med å komme med nye opplysninger.

Microsoft beskriver i en uttalelse torsdagens overlevering av ny dokumentasjon som en milepæl. Selskapet lover å samarbeide nært med Kommisjonen «for å forsikre om at vi opptrer i full overensstemmelse med alle aspektene ved Kommisjonens beslutning».

Microsoft har anket EU-kommisjonens beslutningen fra 2004 inn for EUs nest øverste domstol, Førsteinstansdomstolen, i Luxembourg. Domstolen har ennå ikke kommet med noen avgjørelse.

Allerede i 2000 advarte Kommisjonen Microsoft om at selskapet kunne ha misbrukt sin markedsposisjon.

Se også European Commission: Update on Microsoft’s compliance with March 2004 Decision.