Norge sier tja til OOXML

Tja til OOXML I en pressemelding fredag 31. august, melder Standard Norge at de har bestemt seg for å gi et betinget ja til OOXML i ISOs kommendende avstemming, noe som i praksis betyr at Norge stemmer nei med mulighet for å endre sin stemme til ja senere.

Standard Norge skriver at de finner for mange svakheter i OOXML (Office Open XML) til å kunne godkjenne den i sin nåværende form, og at de derfor kommer til å stemme nei med kommentarer. Ved å stemme nei med kommentarer, kan de senere endre sin stemme til ja hvis kommentarene blir tatt hensyn til (last ned kommentarene).

Disse svakhetene, forklarer de «bunner i forsøket på å forene hensynet til den gamle dokumentmassen med hensynet til framtidens dokumenter. Dette fører til en kompleksitet som ikke er hensiktsmessig med tanke på åpenhet og interoperabilitet. Norges kommentarer og forslag innebærer løsninger som gjør det mulig å betjene disse to behovene. Kommentarene gjenspeiler de innspill vi har fått under høringsperioden.»

– Med bakgrunn i dette, og i overenstemmelse med ISOs direktiver om hvordan et betinget ja skal uttrykkes, må Norge gi stemmen «nei med kommentarer og forslag til endringer», skriver de i pressemeldingen.

De viser videre til at ISO i februar skal skal holde et møte og se på kommentarene som er kommet inn, og «foreslå løsninger som imøtekommer kommentarer fra de ulike medlemslandene», og at Norge i etterkant av dette møtet kan endre sin stemme til et ubetinget ja, dersom de mener kommentarene er blitt tatt hensyn til.

Kilde: Pressemelding: Standard Norge gir et betinget ja til OOXML ISO/DIS 29500.

4 thoughts on “Norge sier tja til OOXML”

  1. Det må man vel si er gode nyheter. Det ble i alle fall ikke et ubetinget “ja”. Vi får håpe det er det siste vi ser av denne saken i Norge, for vi trenger virkelig ikke et dokumentformat til. Vi har ODF, og det støtter regjeringen oppunder.

  2. Jeg mener “No, with comments” hadde vært en riktigere stemme enn “Yes, with comments”, men at det ikke er ubetinget ja er uansett fantastisk. Dessuten er en del av betingelsene til Standard Norge nok så vanskelige for Microsoft å svelge at det ikke blir et ja fra Standard Norge med det første. For eksempel:
    “Simplify the information model and document structure, in order to ease implementation, interoperability and the processing of the OOXML documents. Where possible use notations in conformance with ODF.”
    Og:
    “Ensure that 29500 does not conflict with the above-mentioned standards and use only ISO standard date formats, not ambiguous numeric dates.”
    Disse, og de andre kommentarene fra Standard Norge vil nok hive Microsoft og ECMA tilbake i tankeboksen en god stund, i hvert fall hvis Microsoft har lyst til at Office 2007 skal være en referanseimplementasjon av OOXML. De kan selvsagt endre i standarden uten å gjøre endringer i Office, men dette vil bryte kompatibilitet og føre til en verdiløs standard.

Comments are closed.