Microsoft IIS kan true Apache i 2008

Statistikk fra Netcraft Apache har i mange år dominert webservermarkedet fullstendig, men tall fra de siste månedene viser at Microsoft langsomt men sikkert er i ferd med å øke sine markedsandeler – i Netcrafts analyse fra august fortsetter Microsoft IIS den gode fremgangen.

I motsetning til Microsofts proprietære IIS-server, er Apache basert på åpen kildekode, og har helt siden 1996 vært den mest populære HTTP-serveren på Internett. Nettsidene til IT-nytt er plassert på en Apache-server.

Markedsandeler for webservere

Netcrafts august-analyse med tall samlet inn fra hele 127.961.479 nettsteder, viser en jevn økning for Microsoft, som øker med 1.4 prosent til 34.2 prosent av markedet. Samtidig går Apache tilbake med 1.7 prosent, og ender opp med 48.4 prosent.

Til sammenligning var hele 71 prosent av alle nettsteder i november 2005 plassert på en Apache-server, noe som utgjorde et sprik mellom Apache og Microsoft IIS, som den gangen kun hadde 20.2 prosent av markedet, på hele 50 prosent. Men i dag, mindre enn to år senere, har Microsoft klart å tette spriket vesentlig – forskjellen mellom Apache og Microsoft IIS utgjør i dag ikke mer enn 16.7 prosent.

Blant nettsteder som er aktivt i drift, er denne situasjonen enda tydeligere, og Apache leder her kun med 12.2 prosent overfor Microsoft IIS.
I tillegg taper Apache også litt til lighttpd, som også er basert på åpen kildekode, samt Google, disse har henholdsvis 1.2 og 4.4 prosent av markedet.

Hvis Microsoft fortsetter å vinne markedsandeler i denne hastigheten, kan de allerede i løpet av 2008 ta igjen Apache og utgjøre en reell trussel mot deres mangeårige enevelde på servermarkedet, konkluderes det i rapporten.

Kilde: Netcraft: August 2007 Web Server Survey.