Lanserer verktøy for å omgå nettsensur

Psiphon Stadig flere land overvåker og sensurerer Internett og begrenser på den måten effektivt folks ytringsfrihet og tilgang til informasjon. Dette har en gruppe aktivister nå sett seg lei på, og har derfor utviklet et verktøy for å omgå internettsensur.

Ifølge Reportere uten grenser (RSF) sitter i dag mer enn 60 personer fengslet for å fritt ha uttrykt sine meninger på Internett, og tidligere denne måneden publiserte de en liste over 13 land de mener er verstinger til å sensurere Internett, noe du kan lese mer om i artikkelen «Lanserer kampanje mot internettsensur».

Men nå kjempes det tilbake. En gruppe aktivister fra Citizen Lab, som er én av fire institusjoner i OpenNet-initiativet, tilhørende Universitetet i Toronto, bestående av vitenskapsmenn, programvareutviklere og datahackere, har utviklet et avansert verktøy for å omgå internettsensur.

Programmet heter Psiphon og er lisensiert under GPL. Det har vært under betatesting siden i sommer, og vil bli lansert 1. desember 2006, og vil være gratis for alle.

Hos Citizen Lab sier de at det gir en kraftig beskyttelse mot «elektronisk tyvlytting» fordi den sensurerende ISP-en kun kan se at sluttbrukeren er tilkoblet en annen datamaskin, ikke hvilke nettsider som blir besøkt.

Psiphon har noen likhetstrekk med såkalte sosiale nettverkstjenester, da det fungerer slik at en bruker fra et land som ikke sensurerer Internett, installerer det og så lar maskinen sin være et aksesspunkt for brukere i land med internettsensur. Dette skjer ved at brukeren i det sensurerte landet får en unik nettadresse, samt brukernavn og passord til pålogging – gjennom en krypert forbindelse til proxy-serveren, har brukerne så fri tilgang til å surfe hvor som helst på Internett.

Mer detaljert informasjon finner du på Psiphons nettsted og FAQ.

Kilde: BBC News: Web censorship «bypass» unveiled. Foto: James Thew.