Lanserer kampanje mot internettsensur

Internetts sorte hull Klokken tolv i dag tirsdag 7. november lanserer Reportere uten grenser (RSF) en 24 timers kampanje med flere nettbaserte aktiviteter mot internettsensur og for ytringsfrihet – nettbrukere verden over inviteres til å delta.

Ifølge RSF sitter mer enn 60 personer i dag fengslet for å fritt ha uttrykt sine meninger på Internett, noe som i de fleste land er uproblematisk, men som i 13 land faktisk er strengt forbudt. RSF har derfor lansert en 24 timers kampanje mot internettsensur, og samtidig lagt ut en liste over de 13 landene de mener er verstinger til å sensurere Internett. Tre land som stod på listen i 2005 er tatt bort, det er Libya, Maldivene og Nepal som nå er fjernet fra listen. Listen over verstingene består nå av følgende land (markert i sort på kartet nedenfor):

Kart over internetts sorte hull

Belarus (Hviterussland), Burma, Kina, Cuba, Egypt, Iran, Nord-Korea, Saudi Arabia, Syria, Tunisia, Turkmenistan, Usbekistan og Vitenam.

På nettstedet til RSFwww.rsf.org/24h vil du finne tre aktiviteter du kan delta i for å vise din motstand mot sensur av Internett:

Den første aktiviteten består av et interaktivt kart som er merket opp med de 13 landene RSF mener er fiender av Internett. Ved å klikke på kartet kan du hjelpe til å endre på kartets utseende. Målet skal være å re-etablere Internett på kartet i forhold til landene som driver med nettsensur innen kampanjen blir avsluttet etter 24 timer på onsdag – hvert klikk vil være én stemme mot et sensurert Internett.

Den andre aktiviteten går ut på å spille inn et lydopptak med en beskjed til Yahoos medstifter Jerry Yang, de vil så sørge for at han mottar de innsendte lydopptakene. Grunnen til at de valgte han, er ifølge dem selv fordi Yahoo var den første til å sensurere resultatene i søkemotoren sin, dette på forespørsel fra de kinesiske myndighetene, samt at Yahoo i en årrekke har samarbeidet med det kinesiske politiet som aktivt arresterer journalister og andre personer som utrykker meninger på Internet som de kinesiske myndighetene ikke liker. Synes du dette er hårreisende, har du altså nå muligheten til fortelle Yahoos medstifter hva du synes om slikt. Mer informasjon om Yahoos kritikkverdige handlinger finner du i på RSF: Shame on Yahoo!

Den tredje aktiviteten er kanskje ikke like relatert til dette som de to andre, men blir i hvert fall listet opp av RSF som en del av kampanjen. Den går ut på at du oppretter en blogg på rsfblog.org, dette koster litt penger, men vil som inntekt til RSF blant annet bidra til deres arbeid med å forsvare våres rett til ytringsfrihet på Internett.

Kilder: RSF: Reporters without borders organises … og RSF: 24 hours against Internet censorship ….