Lager nettleser for datainnhold

Kirix Strata En liten gruppe utviklere fra Chicago kan være i ferd med å revolusjonere måten vi samhandler med datainnhold på Internett – til det har de utviklet en spesialisert nettleser.

Da prosjektet ble stablet på beina i 2005, var det ikke en nettleser som ble utviklet, men en database for Linux-maskiner, kalt Kirix Strata. Men på tross av positiv mottagelse, var etterspørselen lav – dét skulle få gründerne til å tenke i helt nye baner.

I dag, knappe to år senere, er Kirix Strata både en fullverdig database og nettleser, integrert til ett produkt!

– Vi ønsket å skille oss ut og ta et skritt videre, så vi betraktet hele Internett som en database, og bestemte oss for å bygge et produkt som kunne takle dét, forklarer Aaron Williams i Kirix til The Register.

Kirix Strata er akkurat som Mozilla Firefox basert på nettlesermotoren Gecko, men der slutter også enhver form for likhet. Kort oppsummert er den i stand til å frigjøre datainnhold på nettsider – innhold som tidligere var låst til egne kontorprogrammer for regneark og tilsvarende, kan enkelt åpnes og redigeres direkte i Strata.

På nettsider med tabulære data i HTML-tabeller, er det bare å høyreklikke og velge «Import Table», mens sider med lenker til RSS og Atom-kanaler, og regneark, enkelt åpnes med enkle museklikk. I tillegg har man tilgang på lokale filer fra sin datamaskin. Informasjonen kan så bearbeides og jobbes videre med i selve nettleseren.

Etter kjapt å ha testet den ut på ymse nettsider, er undertegnede mildt imponert, og sitter tilbake med følelsen av å ha prøvd noe banebrytende og helt nytt. Konklusjonen får bli ett ord og utropstegn: Oi!

Kirix Strata beta 1.1 foreligger i versjoner for både Windows og Linux, og kan lastes ned og prøves ut gratis i 60 dager. I tillegg får brukere som bidrar med tilbakemeldinger en gratis lisens til den endelige versjonen.

Mer informasjon finner den interesserte på Kirix Stratas hjemmeside, online multimediepresentasjon, FAQ og blogg.

Kilde: The Register: Linux database becomes a browser.