Konflikt kan endre Firefox’ navn

Debian og Firefox I en pågående konflikt mellom folka bak operativsystemet Debian og nettleseren Mozilla Firefox, ser det ut til å ende opp med at Firefox vil få endret navnet sitt i Debian og Debian-baserte Linux-distribusjoner.

Den åpne kildekode-baserte nettleseren Firefox, er kanskje ikke fullt så gratis og åpen som man først skulle trodd, det er i hvert fall ett inntrykk man kan få når man leser om konflikten mellom folka bak Debian og Mozilla Firefox, et annet inntrykk man kan få, er at folka bak Debian er noen stabukker.

Problemet består blant annet av at Firefox’ logo er et beskyttet varemerke, og at Debian med sin konservative tolkning av hva som er fri/gratis programvare, nekter å bruke Firefox’ logo i Firefox-pakken til Debian, for de vil ikke bruke noe som ikke er helt fritt. Mens det er akkurat dette folka bak Mozilla Firefox krever at de gjør, og de hevder at det er en overtredelse av deres varemerke hvis så ikke etterfølges.

Derfor sitter folka bak Debian tilbake med to valg, enten må de bruke Firefox’ logo, noe de altså ikke ønsker, eller så må de kalle Firefox for noe annet og utgi den som sin egen modifiserte versjon, for med et navnebytte trenger man ikke å inkludere logoen.

Debian-utvikleren Eric Dorland har ifølge internetnews.com bekreftet at de kommer til å endre Firefox’ navn, og han har sagt at det vil bli gjort allerede i løpet av neste uke.

Hva brukerne av de mange Debian-baserte Linux-distribusjonene måtte mene om en slik navneendring, det er ikke godt å si, men jeg vil kanskje tro at mange vil synes det er dumt. Ett eksempel på en Debian-basert distribusjon er den stadig mer populære Ubuntu Linux.

Det skal enda ikke være avgjort hva Debians nye navn for Firefox blir, men ett godt forslag kan kanskje være Stabukken?

Kilde: internetnews.com: Firefox Not Really Free?

4 thoughts on “Konflikt kan endre Firefox’ navn”

  1. Herregud så idiotiske Debian-utviklerne er. De må jo skjønne at bakgrunnen til at Firefox-logoen og navnet er beskyttet er fordi de ikke ønsker å havne i uføret de var i da nettleseren het “Firebird” (noe den gjorde inntil versjon 0.6 tror jeg), som også var navnet på en åpen kildekode-database.
    Ved å registrere merkenavnet og logoen på denne måten sikrer de seg mot navnekonflikter i fremtiden og er i tillegg rettslig sikret hvis noen skulle ønske å utnytte Firefox på en eller annen måte.

Comments are closed.