Klart for bakkenettåpning i mange fylker

I løpet av en drøy måned vil mesteparten av Sør-Norge være dekket av det nye digitale bakkenettet for TV og radio. Så langt har utbyggingen gått etter planen.

Bergen (NTB): Førstkommende mandag åpner nettet i Hordaland, og fram til 8. november vil ytterligere åtte fylker bli koblet på. Da er hele Sør-Norge med unntak av Agder-fylkene dekket. Agder kommer med i november 2008 sammen med Nord-Trøndelag og Nord-Norge.

God dekning

– Alt går som det skal. Utbyggingen og åpningen har gått etter planen, og vi ser at folk drar til butikken for å handle dekodere, sier informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges televisjon (NTV).

Tirsdag holdt NTV et oppsummeringsmøte, knapt én måned etter at bakkenettet ble satt i drift i Rogaland, Oslo/Akershus og Østfold. I de områdene på Østlandet som er i gang, er det god dekning. I Østfold er det ingen som ikke får inn bakkenettet foreløpig.

Satellittskygge

Jørgen Thaule

Jørgen Thaule i Norges televisjon.

I Oslo/Akershus er det foreløpig bare oppdaget én eneste seer som bor i den såkalte satellittskyggen. Han bor i Hurdal.

På landsbasis antar NTV at det er om lag 5.200 husstander som ikke kan ta inn signalene via bakkenettet eller parabol. For dem vil det bli laget spesielle løsninger.

– Seeren i Hurdal er ikke akkurat den billigste vi har, men vi skal finne løsninger for dem som trenger det, sier Thaule. Han regner med at de fleste av de 5.200 boligene befinner seg på Vestlandet og i Nord-Norge.

Hva med hytta?

Både NTV, Medietilsynet og Forbrukerrådet svarer på spørsmål og mottar klager på det nye distribusjonstilbudet. Hittil har det ikke vært mange klager, men mye usikkerhet.

Medietilsynet har opprettet en egen nettside, digitaltvinorge.no og svarer også på spørsmål på telefon. Det vanligste spørsmålet hittil har vært om dekodere kan brukes på hytta og om TV 2 er gratis, forteller områdeleder Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet.

– Folk har fulgt med og stiller aktuelle spørsmål om bakkenettet. Vi har inntrykk av at dette går greit, sier Engebretsen.

Forvirring

Underdirektør Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet har heller ikke registrert de store problemene for folk som har skaffet seg utstyr for å ta inn bakkenettet.

– Men det er nok noen som er forvirret og blander sammen digital-TV med for eksempel Canal Digital. Foreløpig har vi ikke inntrykk av at så mange har gått over til bakkenettet, men det vil nok øke på når det nærmer seg tiden for stengning av det analoge nettet, sier Lie.

Han sier at Forbrukerrådet kunne ønske seg at det ble gjort klarere for folk at også TV 2 er gratis i bakkenettet fram til 2010. Riktig nok må en ha et kort for å ta inn TV 2, men en skal ikke betale for det.

Se også – Vent med å kjøpe digitalboks og Snart må TV-valget gjøres. (Foto: NTV.)