Jubel for PlayStation-lansering i USA

PlayStation-logo For en uke siden ble PlayStation 3 lansert i Japan, og fredag ble 400.000 enheter av den nye multimedie- og videospillmaskinen lagt ut for salg i USA, der den ble mottatt med stor jubel fra tusenvis av spillentusiaster.

New York (NTB-Reuters): Flere tusen spillentusiaster jublet da PlayStation 3 ble lansert i USA fredag.

PlayStation 3 er en kombinert multimedie- og videospillmaskin, og det vil ha stor økonomisk betydning for Sony om salget av nyskapningen går bra eller dårlig.

PlayStation 3

Flere av de mest entusiastiske Playstation-tilhengerne hadde stått opptil fire dager i kø utenfor Sony-butikken midt på Manhattan i New York i forkant av lanseringen. Også i en rekke andre amerikanske og canadiske byer var det lignende køer.

Angel Paredes ventet i fire dager, i regn og vind, og ble belønnet med å få kjøpe den første PlayStation 3 i USA. Han fortalte at han ikke kommer til å selge maskinen, selv om han kanskje vil kunne tjene rundt 10.000 kroner på et salg.

Kamau Romero (24), som var nummer tre i køen i New York, var ikke like sikker.

– Det vil koste mye å få denne ut av hendene mine, men det er mulig, sa han.

Store inntekter

I tillegg til å være en spillmaskin, kan PlayStation 3 brukes til å surfe på Internett, laste ned videoer og musikk og spille av filmer.

Maskinen ble lansert i Japan for en uke siden, og fra fredag skulle 400.000 enheter være lagt ut for salg i amerikanske butikkhyller. Det vil bety store inntekter for Sony allerede fredag. Hver maskin koster enten 500 eller 600 dollar, mellom 3.200 og 3.900 kroner, avhengig av størrelsen på harddisken.

Sony håper å selge 1 million maskiner innen utgangen av mars neste år.

Tøff konkurranse

Eksperter mener at PlayStation 3 vil vare i om lag ti år, og at den vil hjelpe Sony med å beholde sin ledende stilling på markedet for spillmaskiner.

– Spill er vår hovedprioritet, men PlayStation 3 gjør så mye at den kan bli selve bærebjelken i et underholdningssystem hjemme hos folk, sier Kaz Hirai, som er sjef for Sony Computer Entertainment America.

I spillmarkedet har PlayStation 3 først og fremst sterk konkurranse fra Microsofts Xbox 360 og Nintendos Wii.