Jagland uthengt som pedofil på Wikipedia

Wikipedia-vandalisme Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) ble mandag hengt ut som pedofil på nettstedet Wikipedias engelskspråklige sider, og beskyldt for å ha hatt seksuell omgang med sin egen sønn.

Oslo (NTB): Påstandene lå ute på nettet i over fem timer før de ble fjernet. Leksikonet fungerer slik at leserne selv kan gå inn og «rette opp» artikler.

I artikkelen kunne det også leses at Jagland har gjennomgått en kjønnsskifteoperasjon, og at han nå heter Olga.

– Ikke seriøst

Torbjørn Jagland i Wikipedia

Artikkelen er nå låst for redigering.

Jagland sa til NRK at det er vanskelig å ta teksten seriøst slik den ligger ute.

– Jeg forventer at de kontrollmekanismer som måtte finnes i Wikipedia-systemet fanger opp dette og retter opp saken så fort som mulig, sa han.

Endringene i artikkelen om Jagland ble gjort fra to IP-adresser tilhørende Rogaland fylkeskommune. Datamaskinen som la ut artikkelen tilhører Kopervik videregående skole.

– I første omgang er det opp til skolen og rektor å forfølge saken og vurdere anmeldelse. Men hvis skolen ikke anmelder saken, vil vi selv følge den opp, sier IT-sjef i Rogaland fylkeskommune, Odd Bård Risvold.

Rektor på skolen, Elmar Åserud, ønsket mandag ettermiddag ikke å kommentere saken.

Fritt fram

Wikipedias norske presseansvarlige, Chris Nyborg, sier til NTB at hvem som helst som har registrert seg som bruker kan gå inn og endre opplysninger og at det ikke er noen kvalitetskontroll av det som blir skrevet.

– Men slike opplysninger som ble lagt ut om Jagland, blir som regel fjernet ganske fort, sier han.

Han sier også at det finnes noen administratorer som kan gå inn og blokkere adresser som legger ut grove og feilaktige opplysninger.

Nyborg, som selv er lærer, er ikke overrasket over at endringene er gjort fra en datamaskin på en skole.

– Det er en del tull i skoletida, og vi forsøker å ha et spesielt øye på det, sier han.