– IT-bransjen er fullstendig skakkjørt

Petter Reinholdtsen Under åpningen av Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare i Drammen i august, holdt flere personligheter fra den norske IT-bransjen og miljøene rundt fri programvare sine foredrag, blant dem var Petter Reinholdtsen fra NUUG (Norwegian UNIX User Group).

Petter Reinholdtsen er leder i foreningen NUUG, og en av initiativtakerne til Skolelinuxprosjektet, hvor han i dag er systemarkitekt og utviklerkoordinator. I tillegg er han involvert i en rekke andre fri programvareprosjekter, som OpenStreetMap som er et nytt dugnadsprosjekt for å lage verdenskart uten brukerbegrensninger.

I løpet av sine tildelte femten minutter sparte han ikke på kruttet, og holdt et flammende innlegg om fri programvare og sitt syn på den norske IT-bransjen.

Fjerde beste på fri programvare

Han startet med å uttrykke sin støtte til opprettelsen av Nasjonalt kompetansesenteret for fri programvare, som han mente passet bra sammen med NUUGs visjoner, som er en forening som jobber med fri programvare, åpne standarder og Linux-baserte operativsystemer, men kanskje er mest kjent for sin årlige utdeling av «Prisen for fremme av fri programvare».

Etter å ha gitt seg selv en kort introduksjon, hvor han også nevnte sitt arbeid med det han kalte sitt hjertebarn, Skolelinuxprosjektet, et prosjekt som ble startet som en «spin-off» fra NUUG våren 2001, fortsatte han først med noen positive ord.

Norge, avslørte han, ligger ifølge en undersøkelse fra FN-universitetet om hvilke land som er mest aktive med fri programvareutvikling i verden, på en fjerdeplass (last ned rapporten).

– Norge er veldig langt fremme når det gjelder fri programvareutvikling, sa han. «Jeg tror det er en kombinasjon av god infrastruktur, god høyskole- og universitetsutdanning, og en delings- og skaperkultur som gjør at vi ser gevinsten i å bidra.»

Skakkjørt bransje selger overpriset søppel

Petter Reinholdtsen

Petter Reinholdtsen i NUUG.

Etter å ha fortalt litt mer om bakgrunnen for opprettelsen av Skolelinuxprosjektet for seks år siden, hvor han selv hadde en sentral rolle, fortsatte han med å fortelle om hvordan IT-bransjen var årsaken til at han begynte med Skolelinux.

– Dagens IT-bransje er vel grunnen til at jeg begynte med Skolelinux, for situasjonen er at vi har en skakkjørt IT-bransje som selger overpriset søppel, sa han rett ut.

Han pekte på bruken av proprietær programvare, og at store deler av den er søppel som ikke fungerer skikkelig, og at mange tar til takke med å bruke slik programvare.

– Vi i Norge, og for så vidt resten av verden, tar til takke med søppel, overpriset søppel som ikke fungerer, mente han. «Det finnes ingen unnskyldning for å ha et datasystem som krasjer, for det er fullt mulig å lage systemer som ikke krasjer, men allikevel godtar man det.»

Han pekte også på problemer relatert til virus som sprer seg via e-post, og hvordan han mener det er fullstendig unødvendig.

– I stedet for å sørge for at man ikke kan motta og spre virus, så legges det inn filter som gjør at det ikke skal spre seg så fort, sa han himmelfallen. Én løsning på dette, mente han, var å begynne med ungene.

– For å gjøre noe med dagens situasjon, er vi nødt til å begynne med ungene, og overtale dem om at det går an å få et kvalitetssystem som fungerer – derfor begynte jeg med Skolelinux, forklarte han.

Tyve år med informasjon kan gå tapt

Som et eksempel på hvordan proprietær programvare kan skape store problemer for tilgjengelighet til data lagret på gamle systemer, i fremtiden, viste han til en lederartikkel i PCWorld Norge som kritiserte Microsoft for at eldre tekstdokumenter lagret i Windows ikke lenger lot seg åpne i nyere versjoner, og påpekte at det skal være ganske ille fatt før PCWorld Norge, som er kjent for å være Microsoft-evangelister «over sin hals», protesterer.

Petter Reinholdtsen

– Vil du alltid være kompis med MS?

– Der var det en som hadde fisket frem sine ti år gamle gamle artikler fra floppydisker, og prøvd å få dem frem uten å få det til – det var altså umulig å få frem sine gamle artikler. «Det er jo snakk om ti år, men dokumenter bør lagres for to hundre år, ja to tusen år.»

– Jeg tror all informasjonen vi har hatt de siste tyve årene er tapt fullstendig for all historisk fremtid, for den er lagret på et format som er umulig å lese fordi leverandørene ikke vil finnes lenger, forklarte han.

Videre viste han til flere konkrete eksempler, som ett med The Deutche Bank som satt på et datasystem fra en leverandør som hadde lagt ned, og gjerne skulle ha videreutviklet systemet – men det var umulig.

– I og med at ingen andre enn leverandøren som ikke finnes lenger har rettighetene til å fortsette arbeidet, så sitter man med skjegget i postkassen. «De betraktningene tror jeg det er veldig få som gjør seg når de kjøper et system, for man er sikker på at Microsoft aldri blir borte.»

Men det har man slettes ingen garanti for, noe han overbevisende illustrerte med å fortelle om hvordan Microsofts Windows XP nettopp ble oppgradert med nye aktiveringsnøkler slik at den skulle fortsette å fungere.

– Microsoft har tydeligvis lagt inn en mekanisme som gjør at de må fortsette å eksistere som selskap for at folk skal kunne bruke XP, konkluderte han. «Er det betryggende? Vil du alltid være kompis med Microsoft for å kunne bruke programvaren deres?»

– Jeg vil ikke det, svarte han seg selv, jeg vil ha et system som jeg har kontroll over, jeg vil vite at mine datasystemer fortsetter å fungere uansett hva som skjer med leverandøren. «Det er jo ikke akkurat sånn vi vil ha det, at vi er prisgitt godviljen til leverandøren om å godta hvilke som helst vilkår for å få gjort det vi skal gjøre til daglig?»

Manglende kompetanse ga millionkostnad

Petter Reinholdtsen

– Jeg har håp om at det blir bedre.

Til slutt trakk han frem et skrekkeksempel fra nabokommunene Evenes og Tjeldsund, som i 2002 hadde et regnskapssystem som de var fornøyd med og som fungerte greit, men hvor leverandøren av systemet ble kjøpt opp av et annet selskap som ikke ønsket å fortsette å vedlikeholde det. Dette medførte at kommunene måtte finne seg et annet regnskapssystem, og fikk en ekstrautgift på 1.75 millioner kroner på et system de hadde betalt for og som fungerte. Dette kan du lese mer om i en artikkel på NUUG.

– Jeg må innrømme at jeg synes det er galskap, og det er resultatet av manglende innkjøpskompetanse, sa han, og pekte på at innkjøpskompetanse nettopp er noe av det mange av kommunene mangler.

– Hvis man ikke har innkjøpskompetanse, ender man opp med en situasjon der man ikke kan kontrollere sitt eget utstyr lenger, hvor man ikke kan bruke sin egen datamaskin og er prisgitt leverandøren, advarte han.

Men på tross av at mange mangler innkjøpskompetanse og grunnleggende kunnskaper om fri programvare generelt, mente han det er håp.

– Jeg har håp om at kompetansesenteret skal bidra til å gjøre noe med dette – at vi får økt innkjøpskompetanse, at vi får økt forståelse for de problemene databransjen strider med – og at databransjen selv ser dette og blir bedre, avsluttet han.

(Foto: IT-nytt.)