– Internettvalg er framtiden

Åslaug Haga Elever ved 15 videregående skoler i Buskerud avgir stemme over Internett ved årets skolevalg. Om noen år kommer alle vi andre til å følge etter, sier kommunalminister Åslaug Haga (Sp).

Lier (NTB): – Det er jeg helt sikker på. Elektroniske valg er framtiden, men vi iler langsomt. Foreløpig tør vi ikke avholde ordinære valg over Internett, sier Haga til NTB.

– Vi er ennå ikke trygge på at vi kan garantere en hemmelig og upåvirket stemmegivning og frykter også at datahackere kan manipulere valget. Men jeg er helt sikker på at dette er framtiden, sier hun.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) og utdanningsminister Øystein Djupedal (SV) fikk fredag prøve den nye stemmemetoden ved St. Hallvard videregående skole i Lier ved Drammen. Hver av dem fikk utdelt en konvolutt med nettadresse, brukernavn og passord – og stemte i vei. Og de fleste har vel en anelse om hvilke partier som fikk deres stemmer.

– Skolevalg er uhyre viktig som en forberedelse til demokratisk deltakelse. Jeg har selv deltatt i mange skoledebatter, og selv om det er mye show og moro, er de viktige arenaer for politikk, sier Djupedal til NTB.

Rundt 175.000 elever ved 400 videregående skoler over hele landet deltar i årets skolevalg. Ved de fleste skoler gjennomføres valget elektronisk, men i kontrollerte former. Det nye med prosjektet i Buskerud er at elevene kan avgi stemme fra hvilken som helst datamaskin og til alle døgnets tider mellom 28. august og 3. september.

Se også «Regjeringen lover valg på Internett».