Internettforbindelsen i Burma brutt

Militærjuntaen i Burma ser ut til å ha kuttet internettforbindelsen for å hindre at informasjon om de største demonstrasjonene på nesten 20 år kommer ut av landet.

Rangoon (NTB): Internettsider og blogger som inneholder informasjon og bilder av myndighetenes reaksjoner på demonstrasjonene, er blokkert, og telefon- og mobillinjer til klostre, opposisjonelle politikere og studentledere er stengt. Mange internettkafeer er blitt stengt, og kundeservice hos den største internettleverandøren svarte fredag ikke på telefonhenvendelser.

Fram til nå har bilder, videoklipp og øyenvitneskildringer strømmet ut fra det isolerte landet, et land med knallhard sensur, der det er fast rutine å avslå visumsøknader fra utenlandske journalister.

Stadig vanskeligere

Men nå virker det som om myndighetene har fått nok, og at de har gjort det de kan for å stanse informasjonsstrømmen. Det blir stadig vanskeligere for folk å laste ned bilder av masseprotestene og videresende dem via internasjonale nyhetskanaler til alle deler av verden, deriblant tilbake til Burma.

– Vi får fortsatt inn meldinger fra Burma, men de blir færre og færre, sier Aung Zaw til TT. Han er sjefredaktør i eksilavisen Irrawaddy, som holder til i nabolandet Thailand.

– Vi har et omfattende kildenettverk i Burma, både blant hjelpearbeidere, munker, studenter og forretningsfolk. Men det meste av vår informasjon får vi fra vanlige folk som sender oss bilder og øyenvitneskildringer via e-post og mobil, sier Aung Zaw.

Militæret trenger Internett

Han tror at all kommunikasjon mellom Burma og verden rundt snart blir brutt. Det betyr at informasjon bare kan sendes via satellittelefoner og radiosendere som er smuglet inn i landet.

Andre hevder imidlertid at Internett og telenettet ikke kan stenges helt fordi også militæret er avhengige av det.

(Foto: Crestock-Victoria Alexandrova.)