Hard kamp om TV-seerne fra 2007

Digitalt bakkenett Kabelselskapenes tilbud til dagens TV-seere vil bare bli som en parentes å regne sammenlignet med den beinharde konkurransen om din og min gunst fra høsten 2007 – stikkordet er digitalisert bakkenett.

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Stikkordet er digitalisert bakkenett. Selskapet Norkring er i gang med å bygge det digitale bakkenettet som firmaet også skal drifte for Norges televisjon AS (NTV).

Fra høsten 2007 skal NTV levere tre programpakker i dette nettet. Den ene kanalen vil inneholder de lisensfinansierte NRK-kanalene for TV og radio, mens NTV Pluss AS vil ta hånd om de to andre kanalene, og ta seg betalt for NRK og et 20-tall øvrige kanaler med allmenn underholdning.

Mot det NTV og NTV Pluss kan levere fra det tidspunkt, og de teknologiske mulighetene som ligger i bakkenettet for ytterligere minst 20 kanaler, står dagens Canal Digital AS og Get AS (tidligere UPC). Canal Digital leverer allerede i dag digital-TV via dekoder, og nå kommer også Get for fullt og tilbyr sine kunder å bytte ut analoge dekodere med digitale. Dette distribusjonsselskapet skal i løpet av november og desember nå de største befolkningssentrene i Sør-Norge med digital-TV.

Ikke nytt TV-apparat

Digitalt TV

For å slå det fast én gang for alle – det er i utgangspunktet ikke nødvendig å kjøpe nytt TV-apparat for å ta steget inn i digitalalderen. Har du en antenne du er fornøyd med, er det heller ingen grunn til å skifte den.

Men det er én forutsetning og én utgift: Din TV-mottaker må ha en såkalt scart-inngang, og du må investere i en dekoder som ifølge regjeringens signaler ikke skal koste mer enn 1.500 kroner.

Det er i dag vel 4,6 millioner TV-apparater i norske hjem og fritidsboliger. Nesten halvparten av disse får signaler fra det nåværende analoge bakkenettet. Dette nettet blir gradvis stengt når bakkenettet etter hvert åpnes i stadig nye deler av landet. Over to millioner apparater vil bli berørt av overgangen til digital-TV, og skal få inn NTVs NRK-pakke. Resten får TV-signalene inn fra modembokser tilpasset kabeldistribusjon og fra parabol.

Det digitale bakkenettet åpnes september 2007 i Rogaland, og i løpet av 16 måneder skal det dekke 95 prosent av landets husstander og 70 prosent av våre hytter og frititidsboliger. I tillegg skal det bygges et såkalt satelittskyggenett som sammen med satellittmottak, kabel-TV og bredbånds-TV skal bringe dekningen opp i nærmere 100 prosent.

Kostnader

De TV-apparateierne som i dag får sine signaler inn via innen- eller utendørs antenne, kjenner utgiftene til NRKs lisensavgift. Likeledes vet apparateiere som abonnerer på én eller flere «pakker» fra Canal Digital eller Get, hva de betaler i dag. Disse kabeldistributørene vil nå ikke røpe hva prisene blir når NTV Pluss kommer på banen neste år med programpakker som både inneholder NRK og et stort antall andre kanaler. Hvilke kanaler det blir utover TV 2-kanalene, TV 3 og TVNorge, er ennå ikke klart. Fram til 2009 skal det fortsatt være gratis å motta TV 2.

Det er knyttet usikkerhet til hva en dekoder i det digitale bakkenettet vil koste. Men i god tid før bakkenettet starter vil det være dekodere på markedet som koster godt under de 1.500 kronene som regjeringen har signalisert skal være makspris. Og det nytter ikke å innføre rimelige digitaldekodere fra for eksempel Sverige. Der brukes betegnelsen MPEG2, som er tilpasset det svenske nettet. Norge skal bruke en mer fremtidsrettet teknologi – MPEG4.

Ledelsen i NTV Pluss har heller ikke offisielt klart for seg ennå hvilke priser de vil operere med, men har hele tiden signalisert at deres tilbud vil være konkurransedyktige med pakketilbudene fra Canal Digital og Get.

Fakta om det digitale fjernsyn

NTV AS
 • Eies av NRK, TV 2 og Telenor Broadcast Holding AS (Telenor)
 • Har det tekniske og operative ansvaret for utbygging og drift av det nye digitaliserte bakkenettet.
 • Åpner i september 2007 i Rogaland. Deretter følger Østfold, Oslo, Akershus, Hordaland, Møre og Romsdal, Buskerud, Vestfold, Telemark, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag fram til desember 2007. Nord-Trøndelag, Nordland, Troms, Finnmark samt Aust- og Vest-Agder får tilgang til det digitale TV-nettet høsten 2008.
 • NTV skal sikre NRK1, NRK2, distriktssendinger og døvetolketjeneste uten ekstra kostnader.
 • Etter hvert som det digitale bakkenettet blir operativt landet over, stenges det nåværende analoge TV-nettet. Det nye bakkenettet gir plass til åtte TV-kanaler der det analoge nettet har plass til én kanal.
NTV Pluss AS
 • NTV Pluss AS vil tilby et bredt spekter betal-TV-tilbud, inkludert NRK og de allment mest etterspurte kanalene. De tror det er realistisk å oppnå mellom 500.000 og 800.000 kunder i løpet av de første fem årene.
Canal Digital AS
 • Eies av Telenor, og er Nordens største distributør av TV-kanaler via parabol og kabel-TV.
 • Leverer TV-signaler til over 2,8 millioner husstander i Norge, Norden og Europa.
 • Tilbyr seerne over 70 TV-kanaler, 20 musikkanaler, radiokanaler samt spill og interaktive tjenester.
Get AS (tidligere UPC)
 • Get AS eies av det europeiske investeringsselskapet Candover. Get tilbyr tjenester til private husstander i Oslo, Asker, Buskerud, Østfold, Bergen, Stavanger og Haugesund, Kristiansand og Trondheim.
 • Er inne i en kampanje der det skal leveres TV-signaler til 90 digital-kanaler for én million forbrukere i Sør-Norge. I tillegg tilbys 20 analoge TV-kanaler og et titall digitale og analoge radiokanaler.

10 thoughts on “Hard kamp om TV-seerne fra 2007”

 1. Finnes det noe teknisk informasjon om kvaliteten på digital-TV-signalene Get skal distribuere? Blir det PAL, 720p, 1080i eller 1080p? Blir det MPEG2 eller MPEG4? Hva slags multimedieplattform kommer de til å benytte seg av?

 2. Nå har jeg tatt en telefonrunde med Get for å få svar på dine spørsmål, Asbjørn. Men det gikk heller dårlig – etter flere forsøk på å få tak i produktsjefen for digital-TV, samt andre personer som skulle kunne besvare dine spørsmål, fikk jeg til slutt beskjed om å prøve på nytt til mandag. Hvis jeg får tid så gjør jeg det …

 3. Fra teleavisen.no fant jeg dette: “Fra neste sommer vil vi kunne levere MPEG4-bokser og HDTV pluss mange interaktive tjenester” noe som på meg virker som de skal kjøre med MPEG2 nå i starten.

 4. Da må jeg gi tapt, for jeg ringte Get på nytt i dag, og etter at jeg til slutt fikk kontakt med den «rette personen», ble jeg lovt at de skulle ringe meg tilbake i løpet av kort tid – men jeg har enda ikke hørt fra dem.
  Jeg kan ikke bruke mer tid på telefontullet til Get enn det jeg allerede har gjort, og regner med jeg har deres forståelse for dét. 🙂

 5. Da ble jeg akkurat ringt opp av en hyggelig fyr fra Get, og det viser seg at de ikke har vært i stand til å nå meg på fasttelefonen min (noe som nok skyldes en feil hos meg). Uansett, her er svarene på spørsmålene dine, Asbjørn:
  Get bruker for tiden MPEG2 og PAL, men kommer til å lansere HDTV-signaler og MPEG4 tredje kvartal 2007. Variantene av hvilke HDTV-signaler som blir brukt vil avhenge av innholdet som blir levert. Multimedieplattformen de bruker er NDS.

 6. Litt forvirret nå, men om jeg har forstått ting riktig så er det er vel MediaHighway som da er multimediaplattformen til Get. NDS er et amerikansk firma som eier MediaHighway hvor løsningen dems går vel under navnet NDS MediaHighway var det vel jeg leste.

 7. Angående hvilken plattform de benyttet, nevnte han også NHP. Jeg nevnte det ikke tidligere fordi jeg ikke helt husket sammenhengen, så ikke ta det for mer enn det er …

 8. Jeg vil anta at han med “NDS” mener “MediaHighway” og at han ikke sa “NHP” men “MHP” som står for “Multimedia Home Platform” og som er en åpen standard og åpen kildekode-basert multimediaplattform basert på Java. Jeg vet at UPC har brukt og bruker MediaHighway, men hvis planen er å gå over til MHP er jo det veldig bra, da det er dét NorgesTelevisjon ser ut til å velge. At flere distributører enes om samme standard er en stor fordel for kundene.
  Kanhende MHP-utrulling skjer samtidig med overgang til HDTV-signal og MPEG-4? Det gir i hvert fall mening, med tanke på at MPEG-4 og MHP lett lar seg kombinere og er en etterhvert godt utprøvd kombinasjon. Høres morsomt ut og håper mine spekulasjoner er riktige. Den som lever blir eldre. Og klokere, forhåpentligvis. 😉

 9. Ja, jeg har nok hørt feil. Det er fort gjort å misforstå M og N over telefon. 🙂

Comments are closed.