Håkon Wium Lie om Opera og Web

Håkon Wium Lie og Opera Da IT-nytt fredag reiste til Oslo for å dekke en pressekonferanse om IT-politikk, var det faktisk ikke hensikten med turen, for etterpå var det avtalt et møte med teknologidirektøren i Opera Software, også kjent som «mannen bak CSS», Håkon Wium Lie.

Håkon Wium Lie er ingen hvem som helst, men en internasjonal berømthet i IT-miljøene – han er mannen bak den aller første CSS-versjonen, og kan akkurat som Tim Berners-Lee som regnes som oppfinneren av HTML, regnes som oppfinneren av CSS. Tidligere har han blant annet vært ansatt hos W3C (World Wide Web Consortium), men jobber i dag som teknologidirektør i Opera Software. Du kan lese mer om han på hans hjemmeside på people.opera.com/howcome.

Da jeg møtte Håkon Wium Lie på en kafé i Oslo for en prat om Opera Softwares prisbelønte og populære nettlesere for PC-er, mobiltelefoner og andre enheter, hadde vi begge akkurat overvært Fornyingsministerens pressekonferanse hvor stortingsmeldingen om IT-politikk ble presentert. Fordi det på pressekonferansen blant annet ble lagt stor vekt på åpne standarder, fant jeg det naturlig og først spørre om han hadde gjort seg noen tanker rundt regjeringens fokus på åpne standarder.

– Ja, det har jeg. De sier jo mange riktige og viktige ting, men jeg synes de kunne gått to steg lenger og trukket konklusjoner også. De kunne sagt veldig tydelig at åpne standarder skal brukes i det offentlige, de trenger ikke å sende dette ut på høring. Nå er det selvfølgelig også et spørsmål om hvilke standarder som skal brukes, så det er et klart arbeid som gjenstår der, og det er et kontinuerlig oppfølgingsarbeid. Men jeg synes denne stortingsmeldingen hadde vært en veldig god anledning til å slå fast prinsippene i hvert fall, og det har de ikke gjort, i hvert fall ikke med den styrken de burde, konkluderte han.

Opera-fellesskapet

IT-nytt: Det er jo ikke så lenge siden Opera Community nådde en milepæl på hele 500.000 brukere, men jeg har ikke inntrykk av at det er så mange nordmenn som er oppmerksomme på Opera-fellesskapet og fordelene det gir – blant annet tilbyr dere jo gratis blogg til alle brukerne.

Håkon Wium Lie: Det er klart at vi har en solid kjerne med brukere rundt om i verden som bruker Opera, og som identifiserer seg med produktet vårt, og det er derfor vi klarer å samle så mange mennesker på ett sted også. Det har ikke vært noe stort poeng for oss å få tak i nordmenn spesielt, vi er egentlig mer opptatt av å nå frem til brukere internasjonalt. Vi synes selvfølgelig det er hyggelig når vi har norske støttespillere også, men vi har ikke gjort noe stort poeng av det i Norge.

50 prosent nye brukere

IT-nytt: Selv er jeg veldig glad i Operas nettleser og bruker den daglig både til surfing, e-post og RSS, og mener det er en flott nettleser – men synes det er litt rart at dere ikke har enda større markedsandel på desktop-versjonen (PC-versjonen) enn dere har. Derfor ble jeg veldig glad da jeg nylig leste følgende i en artikkel på DagensIT: «Opera har satt seg en rekke operasjonelle mål for 2007. For desktop-enheten er målet en økning i markedsandelen på 50 prosent.» Tror du dere kommer til å klare å nå målet på 50 prosent nye brukere neste år?

Håkon Wium Lie: Det tror jeg absolutt er mulig. Som du selv sier, det er litt rart at ikke flere har oppdaget oss. Vi har jo mange brukere, mange lojale brukere der ute som skriver og blogger og fortelle andre om Opera. Men det er klart, det er en evig kamp mot Microsofts distribusjonsapparat. Når folk kjøper en ny PC, og det gjør de jo kanskje hvert tredje eller fjerde år, så er ikke Opera der – da får de Internet Explorer, og så må de selv velge om de skal laste ned en ny nettleser eller ikke. Det er en kamp. Vi skulle gjerne sett at vi var på de maskinene fra starten av. Sånn som det er på desktop-markedet nå, så må de selv laste den ned. Det er noe helt annet i mobilmarkedet, der jobber vi jo tett med de forskjellige leverandørene for å få Opera bygd inn fra starten av – så der er konkurransesituasjonen en helt annen, og der ser vi også at Opera har en helt annen markedsandel enn det de har på desktopen.

Opera Mini på mobilen

IT-nytt: Når du nevner mobiltelefoner minner det meg om at jeg må huske å gratulere deg med lanseringen av Opera Mini versjon 3 – gratulerer! (Se pressemeldingen.)

Håkon Wium Lie: Vi er veldig fornøyd med versjon 3, vi har fått uhyre mye gode tilbakemeldinger på den. Det er jo mange som faktisk foretrekker Opera Mini fremfor å kjøre en nettleser, en ordentlig nettleser kan du si, i mobilen. Det går raskere fordi det er mindre informasjon som skal overføres fordi vi først komprimerer det på våre servere før vi sender det over til mobilen. For mange er det en bedre brukeropplevelse å bruke Opera Mini.

IT-nytt: Dere har jo fått hele 8 millioner aktive brukere av Opera Mini siden lanseringen i februar, det er jo helt enormt.

Håkon Wium Lie: Det er bra tall. Og det er også litt interessant å se at mange av brukerne kommer fra steder hvor vi ikke har markedsført Opera Mini, sånn som Sør-Afrika hvor vi har flere hundre tusen brukere som bare har oppdaget Opera Mini – der har det gått fra den ene personen til den andre uten at vi har lagt noe energi i å markedsføre, slik har folk oppdaget dette. Og dette er jo markeder hvor man kanskje ikke har PC-er hjemme på samme måte som vi har i vesten. Som Bangladesh i Sør-Asia, som er et land som ikke har den samme utbredelsen av hjemme-PC-er, er mobiltelefonen faktisk viktigere, og der ser vi at Opera Mini fungerer veldig bra – for det er billig fordi mindre informasjon skal overføres, og der må man jo betale for datamengde, noe man jo gjør de fleste andre steder også. Opera Mini er derfor også en ren økonomisk besparelse.

IT-nytt: Med tanke på hvilken gigantisk suksess Opera Mini har vært, har jeg ofte lurt på om det kan føre til at dere kun velger å satse på mobiltelefoner i fremtiden – har vi som er veldig glad i PC-versjonen, og som kanskje er blitt avhengig av den i hverdagen slik jeg er blitt, noe å frykte, eller kommer dere til å fortsette å satse like bredt?

Håkon Wium Lie: Jeg tror ikke Opera Desktop forsvinner, nei-nei-nei, det ville vært utenkelig. Vi bruker den jo selv, jeg trenger jo også Opera og er selv avhengig. Men du er inne på noe, at Opera Mini på en måte er en konkurrent til den fulle Opera-klienten – og vi opplever jo det særlig på mobilmarkedet hvor en leverandør vil spørre seg selv «skal jeg installere Opera Mini før jeg sender denne telefonen ut på markedet, eller skal jeg installere Opera Mobile?» som vi kaller den versjonen som er mer lik desktop-versjonen. Fordelen med Opera Mobile er at du kan kjøre JavaScript, du kan kjøre rikere media, og flere nettsider vil fungere – mens Opera Mini på den andre siden blir mer en lettvektsleser. På Opera Mini skreller vi bort informasjon, og som oftest er det en fordel fordi du ikke trenger den informasjonen likevel, men det hender at vi tar bort ting som gjør at du ikke kan kjøre script for eksempel. Så de er litt forskjellige. Men dersom det blir slik at Opera Mini blir vår største konkurrent, så er det hyggelig, sier han og ler.

Opera Widgets

IT-nytt: På tross av at jeg har funnet flere Opera Widgets som jeg bruker jevnlig, som for eksempel valutakalkulatoren Currency Converter og spillet Galaxy Fighter, samt at jeg har brukt Opera Widget generator til å lage egne Widgets av RSS-kanalene til IT-nytt, har jeg litt problemer med å se den store nytteverdien. Hvordan ser du på fremtiden til Opera Widgets?

Håkon Wium Lie: Jeg er enig med deg i at det er masse unyttige Widgets. Vi har for eksempel veldig mange klokker, så hvis du vil ha klokke på PC-en har vi uendelig av demhjerter og alt mulig … Men samtidig tror jeg Opera Widgets er et veldig viktig steg fremover fra å realisere visjonen om å lage webapplikasjoner, altså dette med at man ikke lenger skal lage applikasjoner kun for Linux, Mac eller Windows, men i stedet skriver applikasjoner for webben – og for at det skal kunne fungere på en ordentlig måte, må du ha mulighet til å gå ut av browservinduet, du må kunne ha applikasjoner som lever sitt eget liv. Men det er første gang en browserleverandør slipper noe sånt som dette, dagens Opera Widgets er jo første generasjon, og vi lærer mye underveis.

Det finnes allerede et stort antall Widgets, og folk skriver stadig nye – det tror jeg viser at dette absolutt er noe som er levedyktig. Dette er noe vi kommer til å se på både mobiltelefoner og PC-er. Selv om en bare finner noen få Widgets som er nyttige, er dette likevel veldig bra.

Personlig bruker jeg mest Trafikanten, en Widget som gir meg informasjon fra Oslo sporveier om når trikken kommer til stoppestedet der jeg bor – den er veldig praktisk og nyttig. Men så har du en annen sjanger som også er veldig populær, nemlig Opera Widgets generator. Med den kan du lage dine egne Widgets av RSS-kanaler. Det synes jeg er veldig kjekt.

Hvorvidt de skal leve på innsiden eller utsiden av browseren, er noe man kan diskutere om hva som er best, det er et brukergrensesnittspørsmål. Men jeg er helt sikker på at webapplikasjoner er kommet for å bli – du har kjøpt din siste programvare i krympeplast, tror jeg.

IT-nytt: Tror du fremtidens moderne nettlesere med webapplikasjoner kommer til å konkurrere med operativsystemene slik vi kjenner dem i dag?

Håkon Wium Lie: Til en viss grad gjør de jo allerede det. La oss ta en ting som kalkulatorapplikasjon, noe som ofte finnes innebygd i mobiltelefoner og som kommer med et grafikksystem – hvis vi går inn på Windows og finner «Tilbehør» og «Kalkulator», og alle disse tingene, er jo dette små applikasjoner som i dag er binærkode, men som enkelt kan skrives i JavaScript, HTML, og CSS. Hvis du gjør det på den måten kan du enkelt kjøre crossplatform, og også crossdevice med omtrent den samme koden, eller i hvert fall kun med små endringer kan man da kjøre programmet på både desktop og mobiltelefon. Sånn sett gir webben som plattform muligheter til å nå langt bredere med samme kodesystem.

Det kommer nok til å begynne i det små, først med disse små applikasjonene, som kalkulatorer, kalendere, klokker, små spill og nyhetslesere, men dette kommer til å vokse oppover. Det er et par ting som mangler i spesifikasjonene, og vi jobber med å få de på plass slik at utviklingsmiljøene blir enda bedre, men dette er noe vi ser at bare kommer til å bli en slager.

To fødselsdager

IT-nytt: Etter at Opera nådde versjon 9 er den jo ikke langt unna tallet 10, kommer dere til å kalle den Opera 10 eller vil den få et annet navn, og kan du avsløre omtrent når den kommer?

Håkon Wium Lie: Den beslutningen er det heldigvis ikke jeg som tar, men det jeg kan love er at det blir mange fine funksjoner der. Ett område hvor det kommer til å skje ting, er i forhold til å lenke brukeropplevelsen på mobiltelefon og desktop – kjøre det tettere sammen slik at Opera på desktopen kan snakke sammen med Opera på mobilen. Altså at man enkelt kan få overført dataene i mellom dem.

Men det er litt av et tall, og apropos tallet 10 – i disse dager er CSS 10 år gammel. Jeg tror det var den 19. desember 1996 at første versjon av CSS ble sluppet, så det er også et tall som skal markeres om noen dager (se Håkon’s page: CSS10! og W3C: Celebrating 10 Years with Style).

IT-nytt: Du har jo egentlig to fødselsdager du, en for CSS og en vanlig?

Håkon Wium Lie: Jeg har to fødselsdager, det er helt riktig, sier han lattermildt.

IT-nytt: Nå som du jobber i Opera har du kanskje ikke så mye tid til å jobbe med utviklingen av nye CSS-versjoner lenger?

Håkon Wium Lie: Jeg er faktisk veldig mye involvert, jeg er såkalt editor for tre av CSS-modulene – det går på Multi-column, det går på Media Queries og det går på print-funksjoner. Så jeg prøver å ha nok tid til å delta aktivt teknisk videre, for jeg er jo egentlig veldig teknisk av meg. Jeg er ikke alltid så flink til å gå på møter og sånn, men liker egentlig best å grave meg ned og jobbe teknisk, og det prøver jeg å gjøre fortsatt.

IT-nytt: Tror du det kommer til å ta veldig mange år før vi får CSS versjon 3?

Håkon Wium Lie: Versjon 3 blir litt annerledels enn de andre, mens de andre har vært beskrevet i ett dokument, kommer versjon 3 til å være beskrevet i mange forskjellige dokumenter. For når noe blir en suksess, er det veldig mange som kommer og vil ha lagt til nye funksjoner, og vi ser at dette går i litt forskjellige retninger, derfor blir det mer en samlebetegnelse.

Noen av disse tingene er jo ute allerede, mens andre ting enda ikke er helt modne. Jeg tror vi kommer til å se en rekke spesifikasjoner som alle har CSS3 i navnet, og tror aldri de kommer til å bli satt sammen til ett dokument, men at det kommer til å bli sånn at du kan velge å støtte det eller ignorere det – slik kommer noen til å dø en naturlig død, men de som overlever kommer til å bringe CSS videre fremover og gjøre den til en enda mer rik og solid standard.

Mitt håp er at CSS fortsatt er i bruk om 50 år. Jeg tror det er veldig viktig at webinnholdet vi lager i dag kan overleve og leses også i fremtiden, for det ville vært veldig leit om vi skulle miste så mye av de verdifulle tingene som vi etter hvert har fått, sånn som Wikipedia – det er jo et genialt system for å lagre menneskelig kunnskap (se Wikipedias artikler om Håkon Wium Lie, CSS og Opera Software).

– Velkommen etter Microsoft

IT-nytt: Hva synes du om Internet Explorer 7, er den blitt noe bra eller er den bare en bløff?

Håkon Wium Lie: En bløff er kanskje ikke riktig ord. Dette er en bruktbil som har fått et nytt lag med lakk, men rusta ligger fortsatt under lakken. For det er fortsatt den gamle formateringsmaskinen som vi kaller det, som blir brukt, altså at sidevisningen er basert på den gamle modellen.

IE kom i 2001, og enda før der igjen i 1996/97, ble maskinen som de kaller Trident lansert, og det er Trident som fortsatt er kjernen i IE7. Så de har altså ikke oppdatert kjernen sin, men bare lagt på et nytt lag lakk. De har endret litt av brukergrensesnittet, gjort det litt mer moderne, lagt inn funksjoner som Opera har hatt i 10 år, sånn som dette med tabber (faner). Selvfølgelig er dette forbedringer, men det er jo ting brukerne har hatt tilgang til gjennom Opera og andre i mange år allerede, så sånn sett er dette et «velkommen etter Microsoft», men når det har tatt fem år for dem å få frem en ny versjon, da burde de ha klart mer enn de har klart.

Grunnen til at det er noe poeng å snakke om dette, er fordi de ikke støtter standardene på en skikkelig måte ennå. De har fått inn basissupport av CSS, og det går helt greit å bruke basisfunksjoner, men så snart du beveger deg ut og prøver å bruke mer avanserte funksjoner så vil ikke dette fungere i IE – og dette setter en begrensing på design på webben i dag. Hvis de hadde støttet de tingene som Opera, Firefox og Safari har støttet en stund, og dette gjelder ikke bare CSS-ting, men det er andre ting også, så som Canvas-elementet, da kunne webdesign gått en generasjon fremover.

For å kunne teste de tingene vi ønsker å se brukt på webben har vi lagd en test, den heter Acid2.

IT-nytt: Opera består jo Acid2-testen med glans?

Håkon Wium Lie: Ja, vi gjør det etter å ha jobbet hardt med det. Det var ikke selvsagt at vi kom til å bestå testen, for det er en vanskelig test, og den er ikke skrevet for å passere i Opera, men den ble gjort vanskelig for alle.

Safari jobbet veldig hardt og kom først i mål, vi har også jobbet veldig hardt, mens Firefox ikke helt er der enda, men de jobber også med saken. Men så er det IE7 som overhodet ikke bryr seg om de tingene – det vitner litt om at for Microsoft er ikke åpne standarder viktig, det ser du hvis du sjekker programvaren deres. De snakker om det hele tiden, og markedsføringsavdelingen har skjønt at de må snakke om det for å følge med liksom, men produktene deres er ikke der, og det synes jeg er veldig leit.

IT-nytt: Kanskje Microsoft kun har fikset de mest kjente buggene (feilene), slik at flertallet blir lurt til å tro at IE7 er en større forbedring enn den egentlig er?

Håkon Wium Lie: Det er riktig. De har fikset endel feil, det er tross alt en del av standardiseringsstøtten å fikse feil som folk finner. Men nå kommer de veldig sent da, for folk har jo rapportert disse feilene i fem år. Dessuten synes jeg at når de kommer med en ny versjon, at de burde lagt inn funksjonalitet som har manglet og som de har vært klar over veldig lenge – så det er veldig nølende de kommer etter, de gir jo bare akkurat det de tror er nødvendig for at de ikke skal miste grepet. De har heller ikke fulgt opp det de har lovt, for de har gått ut offentlig og lovt standardstøtte tidligere. Så det er jo ikke vi som prøver å presse dem til noe de ikke har lyst til å gjøre, men det er de selv som har sagt at de skal gjøre dette – men så følger de altså ikke opp. Markedsavdelingen og programvareutviklerne burde begynne å snakke sammen litt oftere i det firmaet.

Hjertelig takk for at du tok deg tid til å møte meg og dele dine tanker om dette med IT-nytts lesere!

2 thoughts on “Håkon Wium Lie om Opera og Web”

  1. Fint intervju med masse gode referanser. Morsom sammenligning av IE7 og en bruktbil. Håper du lager flere slike artikler! 😉

Comments are closed.