Google News åpnes for kommentarer

Google News Tirsdag kunngjorde Google at de vil åpne for brukerkommentarer i den amerikanske utgaven av Google News. Nå er de første kommentarene publisert, og Google lover å utvide til flere land og språk hvis det blir en suksess.

Google News er en nyhetsportal som samler og organiserer nyheter fra aviser på Internett, disse blir så publisert og lenket til med overskrifter, ingresser og miniatyrbilder fra den enkelte nettavis.

Google News finnes på flere språk. Den norske utgaven ble lansert 16. november 2006. Den gangen møtte Google hard motstand i Norge, blant annet fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL), som mente Googles bruk av andre nettavisers bilder var i strid med norsk åndsverkslovgivning. Dette kan du lese mer om i artikkelen «Reagerer på Googles bildebruk».

Ikke åpen for alle

Kommentar i Google News

Men når Google News har åpnet for kommentarer, gjelder det ikke alle, kun personer som har har blitt omtalt eller på andre måter har spilt en rolle i den enkelte artikkel, kan få publisert sine kommentarer. Men det åpner i hvert fall muligheten for at personer som føler seg feilsitert, eller som mener at en artikkel er blitt fremstilt feil, kan få lagt frem sitt syn.

For å unngå at det publiseres kommentarer fra personer som ikke er den de utgir seg for å være, krever Google at det foretas en møysommelig prosess for å verifisere seg manuelt via e-post. Først etter å ha bestått testen og blitt identifisert, vil Google publisere kommentaren. Publiserte kommentarer vil så bli vist sammen med de aktuelle sakene.

Er Google hyklerske?

Ved å åpne for kommentarer på Google News, vil nyhetsportalen for første gang også bestå av unikt innhold, og ikke kun innhold kopiert fra andre nettaviser. Men endrer det situasjonen? I en kommentar hos TechCrunch, argumenterer en bruker for nettopp dét.

– En ting som plager meg: Google publiserer nå originalt nyhetsinnhold, allikevel forbyr de andre fra å bruke deres innhold (via robots.txt-restriksjoner og vilkår for bruk). Men selvfølgelig er Google News avhengig av åpenheten til andre organisasjoner med originalt nyhetsinnhold, skrev brukeren Gabe.

Kort etter kjørte den samme nettavisa en sak på dette i artikkelen «Google News Hypocrisy: Walled Off Content»:

«… Google indekserer nyhetssider og grafser til seg innhold for republisering på Google News. De er avhengig av velviljen til andres nyhetssider for å redistribuere nyhetene. Men Google hindrer andre fra å gjøre det samme på sine egne sider …»

Ikke enig i vinklingen

Universitetslektor i informatikk ved UiO, Gisle Hannemyr, er ikke enig i denne vinklingen.

– Hvis du som nyhetskanal ønsker å reservere deg mot bruk i Google, kan du sette opp en robots.txt-fil slik at du blir ekskludert, sier han, og påpeker at Google ikke har gjort noe som alle andre også kan gjøre.

Han mener innholdsleverandørene burde lære seg mer om mulighetene robots.txt gir, og synes Google har gått frem med et godt eksempel.

– Google har gått frem med et godt og pedagogisk eksempel på hvordan man kan bruke robots.txt til å regulere adgang til eget innhold, sier han til IT-nytt.

2 thoughts on “Google News åpnes for kommentarer”

  1. Ideen om å kun tillate kommentarer fra de som har en rolle i artikkelen synes jeg høres ut som en fin løsning. Å ødelegge en informasjonsressurs med åpen diskusjon har skjedd alt for mange ganger før. (Ref: norske nettaviser)

  2. Enig i at kommentarløsningen høres god ut. Hvordan de garanterer identiteten til innskrivere er jeg imidlertid litt usikker på. Nå er jeg ingen flittig bruker av Google News i utgangspunktet, men viser dette seg å bringe merverdi til tjenesten, kan det hende at det endrer seg i fremtiden.

Comments are closed.