Google lanserer universelle Gadgets

Google PacMan Tidligere har det kun vært mulig å bruke Google Gadgets på Googles egne nettsider, som på den personaliserte Google hjemmesiden eller via Google Desktop, men nå har Google åpnet opp for at de skal kunne brukes av hvem som helst på hvilke som helst nettsider.

Google Gadgets er små miniprogrammer som er laget i JavaScript og XML, og er noe av det samme som det mange kaller for Widgets, bare at Google kaller dem for Gadgets. Tidligere har Google Gadgets kun vært tilgjengelige på Googles egne nettsider eller via programvare fra Google, men nå har de altså åpnet opp for at hvem som helst skal kunne bruke dem på sine egne nettsider.

Kun en håndfull av de flere tusen forskjellige Google Gadgets er laget av Google selv, resten er laget brukerne, noe som ofte kan være webutviklere som lager Gadgets for å indirekte markedsføre sine egne nettsider eller tjenester. Det er laget Gadgets for det aller meste, og du finner alt fra nyttige småprogrammer til spill og annen underholdning på Google Gadgets-siden. Ønsker du å bruke en av dem på din egen nettside, klikker du enkelt og greit på knappen «Add to your webpage» og følger instruksjonene du får.

Men det er et stort minus med Google Gadgets, og det er at de er veldig fjernt fra å følge webstandardene fra W3C, faktisk inneholder de så stygg kode at jeg ikke kunne integrere dem på IT-nytts egne sider. I stedet har jeg lagt ut en demonstrasjon på en egen underside, der finner du en Google Gadget for det klassiske PacMan-spillet: it-nytt.no/arkiv/2006/10/google_gadget_pacman.

Kilde: Google Press Center: Now You Can Have Google Gadgets on Your Webpage.