Google lanserer brukerdefinert søkemotor

Google CSE I går kveld norsk tid lanserte Google en ny tjeneste kalt Google Custom Search Engine (Google CSE), en søkemotor du kan skreddersy både utseende og resultatene til, og deretter implementere på ditt eget nettsted.

Google har allerede lenge tilbudt nettstedspesifikke søk som kan implementeres på brukernes egne nettsteder, ett eksempel på dette er Google Free WebSearch and SiteSearch, men med deres nye tjeneste, Google CSE, tar de skrittet fullt ut og gir brukerne mye større kontroll over både utseende og søkeresultater enn tidligere.

For å opprette din egendefinerte søkemotor går du til www.google.com/coop/cse og logger deg inn. Etter du har fullført en veiviser kan du så gjøre ytterligere tilpasninger i et kontrollpanel. Der har du veldig mange funksjoner, og jeg skal derfor ikke prøve å liste dem alle, men noen av dem er:

 • Mulighet for å legge til et større antall nettstedadresser det skal søkes i, samt velge om det kun skal søkes i disse, eller om det skal vises resultater fra hele Internett, men da med uthevede resultater fra nettstedene du har spesifisert.
 • Du kan legge inn nøkkelord som vil bli brukt til å finjustere søkeresultatene.
 • Endre på utseende til resultatsiden, samt bestemme om resultatene skal integreres på dine egne sider eller vises på Googles sider.
 • Velge om dine besøkende skal få lov til å bidra med å tilpasse søkemotoren ytterligere, eller om de først må ha en invitasjon fra deg.
 • Hvis du har en konto hos Google AdSense, kan du bruke den til å tjene penger på reklamen som vises, hvis ikke kan du velge at det ikke skal vises reklame i det hele tatt.
 • Pluss mye, mye mer …

Du kan prøve ut IT-nytts tilpassede Google-søk hos Google, eller bruke søkeboksen nedenfor:



(I skrivende stund fungerer ikke testsøket slik det skal, for det er meningen at det kun skal vise resultater fra følgende domener: IT-nytt, Webaksess, Hardware.no, HWB.no, Amobil, Digi, ITpro, DagensIT, ITavisen og Kast deg ut i tilgjengelighet, men i stedet viser det resulater fra alle mulige nettsider. Kanskje det trenger en liten innkjøringsperiode fra det ble opprettet til det fungerer? Ikke vet jeg …)

Kilder: Google Press Center og Official Google Blog.

8 thoughts on “Google lanserer brukerdefinert søkemotor”

 1. Denne har jeg ventet lenge på! Har irritert meg grønn over at man ikke får tilpasset søkene slik man selv ønsker det på siden sin!

 2. Da har jeg funnet årsaken til at testsøket ikke fungerer, og utrolig nok skyldes det at jeg bruker Opera – det har nemlig hele tiden fungert for dere med andre nettlesere, men fordi jeg kun bruker Opera, var jeg ikke oppmerksom på det. Altså, Opera-brukere får helt vanlige søkeresultater, mens brukere av andre nettlesere får resultatene fra den egendefinerte søkemotoren.

 3. Sikker på at det stemmer da? Jeg prøver for harde livet å ekskludere enkelte sider (ja, konkurrentene mine :b), men kommer ingen vei..
  Lurer på om dem kommer med noe slags statistikk, slik at du ser hva brukerene har søkt etter også! Det hadde vært utrolig bra.

 4. Jeg ser nå at søket ikke fungerer som det skal i Internet Explorer heller (testet det kun i Opera og Firefox tidligere), så hvis du bruker IE forklarer det problemene du har.
  Da kan jeg vel konkludere med at Google ikke nødvendigvis har eksludert Opera, men at tjenesten deres rett og slett er så uferdig at det ikke fungerer som det skal i annet enn Firefox – noe som kanskje er greit, for det er jo tross alt kun en beta (prøveversjon) …

 5. Takk for tipset! Har testet en variant der jeg kun begrenser meg til egen blogg nå. Det fungerer veldig kjapt og greit, og jeg får de treffene jeg forventer (og håper på). Apropos nettlesere har jeg kun testet i Firefox 2.0 foreløpig, og det gikk smertefritt.

 6. Jeg tok akkurat en ny test av søket med Opera og Internet Explorer, og nå fungerer det. Jeg antar derfor at Google har gjort nødvendige endringer for å fikse feilen, for jeg har ikke endret på testsøket siden sist. Dette lover godt! 🙂

Comments are closed.