Firefoxklone lar deg surfe anonymt

Torpark Den nye nettleseren som lar deg surfe tilnærmet anonymt på Internett, Torpark, er en modifisert versjon av den populære nettleseren Mozilla Firefox. Torpark er gratis, men finnes kun for maskiner med Windows.

Det er en gruppe kalt Hactivismo, bestående av advokater, kunstnere, menneskerettighets-forkjempere og hackere, som står bak den nye nettleseren.

Den lar deg surfe tilnærmet anonymt på Internett ved at den bruker det eksisterende Tor-nettverket, støttet opp om av EFF (Electronic Frontier Foundation), til regelmessig å bytte ut nettadressen din mens du surfer fra nettside til nettside.

Torpark krever ingen installasjon, men kjøres direkte fra exe-filen, så når du har lastet den ned behøver du kun å pakke den ut til ønsket plassering, deretter er det bare å dobbeltklikke på exe-filen for å starte nettleseren. Videre er den flyttbar, dette slik at du kan bruke den fra en USB-minnepinne satt inn i en hvilken som helst PC med Windows på.

Minuset ved å bruke Torpark er at det går mye langsommere å laste nettsidene, og da undertegnede testet den ut, ble det ofte tidsavbrudd før sidene var lastet fordi det hadde tatt for lang tid, men stort sett gikk det greit. At det går langsomt blir veid litt opp for ved at man ved et museklikk enkelt kan bytte mellom anonym og vanlig surfing, og ved vanlig surfing går selvfølgelig alt kjapt igjen.

Men vær oppmerksom på at du ikke nødvendigvis alltid er 100% anonym, dog, stort mer anonym enn du blir med Torpark er det nok ikke mulig for oss vanlige folk å bli. Ønsker du å surfe mest mulig anonymt, da er nok dette et veldig godt alternativ.

Torpark kan lastes ned fra torpark.nfshost.com/download.php, men les gjerne manuelen først.

Kilde: BBC News: Free anonymising browser debuts.