Enklere integrering av kart fra Google Maps

Google Maps I en pressemelding tirsdag meldte Google at de har lagt til ny funksjonalitet i sin nettbaserte karttjeneste Google Maps – bloggere og andre med egen hjemmeside kan nå enkelt legge til interaktive kart på egne sider ved å lime inn litt HTML-kode.

Det har lenge vært åpent for å legge inn egendefinerte kart fra Google Maps ved å bruke en API-nøkkel, men dette har krevd kunnskaper om programmering som brukere flest ikke har – nå er det derimot blitt så enkelt som å klippe og lime inn noen linjer HTML-kode.

Google Maps

Kart integrert fra Google Maps på egne nettsider har de samme interaktive funksjonene som på Googles egne sider. For å legge til et kart på sidene dine, søker du deg enkelt frem til kartet du vil bruke, eller lager deg et egendefinert kart fra «Mine kart», deretter klikker du på «Kobling til denne siden»-lenken til høyre ovenfor kartet, og du får opp en boks med HTML-koden som skal limes inn på sidene du ønsker å vise kartet.

Superenkelt, ikke sant? Men dessverre ser ikke Google ut til å ta webstandarder videre høytidelig, noe den avanserte bruker nok vil irritere seg over – hvis det er viktig for deg at nettsidene dine er skrevet i gyldig HTML, vil du ikke bli begeistret for HTML-koden fra Google Maps.

Hvis sidene dine er skrevet i XHTML 1.0 strict, produserer Googles HTML-kode hele 229 feil i W3Cs HTML-validator, bruker du derimot HTML 4.01 strict er det ikke fullt så ille, og du ender opp med 26 feil – men HTML-en må uansett skrives om hvis du ønsker å følge W3Cs standarder for (X)HTML. Det er synd, for det gir et merarbeid man selvfølgelig ikke ønsker.

I anledningen av denne artikkelen ville jeg gjerne inkludere et interaktivt kart fra Google Maps som illustrasjon, men fordi IT-nytt er skrevet i gyldig XHTML 1.0 Strict, er det ikke aktuelt.

Jeg forventer ikke at sluttbrukere flest har anledning eller kunnskaper til å forholde seg til dette, men ser ingen grunn til at et gigantselskap som Google ikke skal kunne gå frem med et godt eksempel, og synes det er synd når de i stedet gjør det stikk motsatte og sprer ugyldig spaghettikode til store deler av Internett.

For informasjon om integrering av Google Maps, se Google LatLong: YouTube-style Embeddable Maps.

Kilde: Google Press Center.

2 thoughts on “Enklere integrering av kart fra Google Maps”

  1. Inkludering av validerende kode er uansett ikke så vrient. Det er nok en del som trenger ferdig-generert kode, men for resten av oss er det få linjer med kode som skal inkluderes.
    Mye av det du beskriver her er grunnen til at jeg satt meg ned for å skrive mitt eget GoogleMaps tillegg til Movable Type. Rett og slett for å forenkle inkluderingen av kart, men hovedgrunnen var at jeg ville ha det validert som XHTML 1.0 Strict

Comments are closed.