Enkel tilgang på avansert avlyttingsutstyr

Avlytting Langørede snushaner har mye å velge i dersom de er på utkikk etter overvåkingsutstyr. Det er best å holde et godt grep om mobilen for å unngå avlytting og snoking i personlige tekstmeldinger.

Oslo (NTB): – Det vi selger mest av er lydopptakere og videoutstyr. Den minste digitale lydopptakeren har en varighet på 75 timer og er ikke mer enn tre centimeter lang, sier Frode Olafsen ved SpyShop i Oslo til NTB.

Forretningen hans tilbyr en mengde utstyr til avlytting og overvåking. I sortimentet finnes mikrofoner som kan ta opp lyd på 17 meters hold og enheter som loggfører alt hva et PC-tastatur skriver. Sporingsutstyr er også populært.

GPS-sporingsutstyret kan settes på biler, gjenstander og personer og følge deres nøyaktige bevegelser, sier Olafsen.

Mobilavlytting

I tirsdagens Tabloid på TV 2 røpet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at alle medlemmene av regjeringen legger fra seg mobiltelefonen før de går inn i viktige møter, for å unngå avlytting. Og Stoltenberg er ikke paranoid, skal vi tro Frode Olafsen.

– Det er enkelt å avlytte mobiltelefoner. I dag kan man overføre programvare til mobiltelefoner, for eksempel via bluetooth (blåtann), som gjør det mulig å avlytte mobiltelefonen, drive romavlytting eller SMS-overvåking, sier han.

Den mest kjente metoden å få til dette på, har imidlertid et kritisk moment: Den som ønsker å drive avlytting, er nødt til å få tak i Imei-nummeret (serienummeret) på mobiltelefonen.

– Ideelt sett må man da få fingrene i mobiltelefonen. Serienummeret finner man ved enkle tastetrykk eller ved å åpne dekselet bak, sier Olafsen.

Men det finnes også et annet alternativ. Når du kjøper mobiltelefon, blir serienummeret lagret. Dermed kan uvedkommende få tak i denne informasjonen via utro tjenere i butikken, mobilselskapet eller gjennom datainnbrudd.

– Marginalt problem

Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor er kjent med problematikken, men sier avlytting er et marginalt problem for norske mobilselskaper.

– Mobilnettet er kryptert, så det er ikke lett å avlytte samtaler. Gjennom 15 år med GSM-nett i Norge har vi aldri opplevd tilfeller av ulovlig avlytting, men det er selvsagt teoretisk mulig, sier han.

Frode Olafsen i SpyShop sier det er blitt langt mer vanlig å kjøpe avlyttings- og overvåkingsutstyr.

– Vi startet i 1991, og da var mye annerledes enn nå. Tidligere unnskyldte kundene seg med skjelvende stemme når de skulle handle. Slik er det ikke lenger, det er blitt mer aksept for dette nå. Tilgangen er større og prisene har sunket, sier han.

– Vi har alle slags kunder, men vi selger mest til private, legger han til.

Spyshops utstyr er tillatt å selge, men bruken av det er underlagt klare begrensninger i lovverket.

– Vi er kyniske når vi selger utstyr, men vi opplyser kundene om hvilke lover og regler som gjelder, sier Olafsen.

(Foto: Crestock-Dragan Trifunovic.)