Datakrøll skapte kaos i Danmark

Dankort/PBS Siden klokken fem denne morgenen har hundretusenvis av dansker vært uten mulighet til å bruke bankkortene sine, verken i butikker, bensinstasjoner eller minibanker. Årsaken var et datasammenbrudd som rammet terminaler i hele Danmark.

København (NTB): Hundretusener av dansker fikk en dårlig start på uken da betalingskortene deres mandag nektet å fungere. Årsaken var et datasammenbrudd i Dankort-systemet som rammet terminaler i hele Danmark.

Feilen oppsto ved 05-tiden mandag morgen, og etter da kunne Dankort-brukere verken ta ut penger i minibanker, fylle bensin på pumper med kortlesere eller handle med kortet i butikker. Mandag formiddag var det uvisst når systemet ville være i gang igjen.

Sammenbruddet skjedde da betalingssentralen PBS, som blant annet betjener Dankort, tok ned sitt datasystem for en oppdatering. – Det oppsto dessverre problemer da systemet skulle kjøres i gang igjen, sa PBS-pressetalsmann Søren Winge ifølge avisen Politiken.

Rundt 3,5 millioner dansker bruker Dankort og søsterkortet VisaDankort. De kunne tidlig på dagen mandag bare handle i butikker med gammeldagse, manuelle kortmaskiner av typen danskene kaller «fluesmekker».

Dankortet er for øvrig spesielt i internasjonalt sammenheng ved at det nesten hele tiden siden innføringen midt på 1980-tallet har vært gebyrfritt. Det skyldes at kortet ble innført etter politisk vedtak med regler nedfelt i en egen lov, den såkalte Dankort-loven.

1 thought on “Datakrøll skapte kaos i Danmark”

Comments are closed.