Danske datakunder får hjelp mot rundsnakk

Forbruger.dks PC-kalkulator Smarte selgere «rundsnakker» danske datakunder og lurer dem til å kjøpe utstyr de ikke har bruk for, mener forbrukermyndighetene. De lanserer nå en ny nettside hvor folk selv kan sette sammen en liste over utstyret de trenger.

København (NTB): Kundene bør ikke kaste bort penger på datafjas de aldri kommer til å bruke, mener den danske Forbrugerstyrelsen. Den får ofte henvendelser fra forbrukere som er i tvil om hva slags utstyr de skal kjøpe, eller har trøbbel med det de har kjøpt, skriver Politiken.

– Mange mennesker bruker svært mye penger på datamaskiner, og det er et komplisert område som hele tiden er under utvikling. Derfor vil vi gi folk et redskap som kan hjelpe dem til ikke å kjøpe for mye, sier Malene Lunddahl i Forbrugerstyrelsen til København-avisen.

Hun henviser til en egen «computerberegner» hvor den enkelte kunde kan krysse av for hva han eller hun vil at den nye datamaskinen skal kunne gjøre. Resultatet kan skrives ut og tas med i butikken.

Forbrugerstyrelsen mener ett av de vanligste knepene er å friste folk med mye større harddisk enn de fleste trenger. Det handler om disker så digre at man kan «produsere Justin Timberlakes nye CD eller redigere nyhetsmagasinet Time», som de skrev i pressemeldingen mandag.

Test ut danskenes PC-kalkulator på forbrug.dk/raad/computerudstyr/computerbehov.