Dagen for fri programvare 2007

Dagen for fri programvare 2007 Lørdag 15. september feires den internasjonale dagen for fri programvare (Software Freedom Day) for fjerde år på rad, og blant mer enn 300 registrerte arrangementer verden rundt, finner vi aktiviteter i både Danmark og Sverige – men hvor er Norge?

Fri programvare er programvare som gir brukeren tilgang til å lese og endre kildekoden, også kalt åpen kildekode. Noen eksempler på fri programvare kan være operativsystemet Linux, publiseringssystemet eZ Publish og bloggverktøyet WordPress.

Markeringen av Software Freedom Day er et initiativ fra Software Freedom International, en ikke-kommersiell amerikansk organisasjon støttet av en rekke sponsorer, som FSF, DKUUG, Google og Canonical, selskapet bak Ubuntu Linux, bare for å nevne noen.

Formålet med markeringen er å informere og sette fokus på fordelene ved bruk av fri programvare og åpen kildekode, det være seg hos bedrifter, i det offentlige, eller hjemme hos den enkelte sluttbruker.

På nettstedet softwarefreedomday.org finnes det en rekke ressurser, både for deg som ønsker å finne et arrangement nær der du bor, og for deg som ønsker å avholde et arrangement – men blant de over 300 planlagte markeringene finnes det merkelig nok ingen oppføringer fra Norge. Derimot finnes det flere oppføringer fra våre naboland.

I Danmark er det foreløpig planlagt arrangementer i Aalborg, Odense og København, mens Sverige er oppført med arrrangementer i Stockholm, Östersund, Malmö, Helsingborg og Göteborg.

For Norges vedkommende, synes jeg det både er litt rart og trist at det ikke ser ut til å skje noe denne dagen, og ville kanskje spesielt forventet at Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare hadde engasjert seg – men det er mulig senteret enda ikke er i aktiv drift etter kun å ha eksistert noen få uker siden lanseringen 15. august, og dermed må være unnskyldt.

4 thoughts on “Dagen for fri programvare 2007”

  1. Klart en oppgave for kompetansesenteret, helst i samarbeid med NUUG og fri programvare foraene til IKT-Norge, Norstella og KS. Senteret er ikke «oppe og går» før senhøstes, så vi får satse alt på neste år!

  2. NUUG skulle gjerne gjort noe i denne anledning, men arrangementskapasiteten er akkurat nå brukt opp på forberedelsene til prisen for fremme av fri programvare i Norge, som deles ut om ca. en måned. Se http://www.nuug.no/prisen/ for informasjon om denne.

  3. Kanskje it-nytt skal ta et intervju med en av folkene bak SFD, Henrik Nilsen Omma (henrik@ubuntu.com). Han bor for tiden i Oslo, så det kunne vært morsomt med et intervju.

Comments are closed.