Belgisk rett dømte Google for Google News

Google dømt En belgisk rett har dømt Google til å stoppe å vise søkeresultater for artikler fra aviser i den franske og tyskspråklige belgiske presse i Google News, Googles nyhetssøk, samt å fjerne de samme resultatene fra sin cache.

Det er Copiepresse, en belgisk organisasjon som skal ivareta opphavsrettslige spørsmål for den belgiske, franske og tyske presse, som har ført søksmålet mot verdens mest populære søkemotor, Google.

Rettens kjennelse innebærer at Google må betale en bot på én million euro (8264200 kroner) daglig hvis de ikke fjerner henvisningene til franske og tyskspråklige aviser i Google News, inkludert Googles cache av nettsidene det henvises til.

Da IT-nytt utførte noen raske søk i Google News ved å bruke navnene til flere store avisene som er spesielt aktive i søksmålet, viste det seg at Google allerede har fjernet henvisningene til dem.

Ifølge Guardian Unlimited har Google bekreftet at de har fjernet henvisningene til avisene fra den belgiske versjonen av Google, samt at de har startet prosessen med å fjerne dem fra Googles internasjonale sider også. Videre skriver Guardian Unlimited at Google mener de ikke trenger avisene samtykke for å henvise til dem, og at de kommer til å anke saken.

Rettens kjennelse kan leses på chillingeffects.org/international/notice.cgi?NoticeID=5133.

Kilder: EasyBourse: Belgian Court Favors Newspapers In Case Vs Google og Guardian Unlimited: Google to appeal, as court rules news site is illegal.

4 thoughts on “Belgisk rett dømte Google for Google News”

  1. Det er vel kun i den belgiske versjonen (news.google.be) dem har fjernet dem… greit nok, iogmed at saken gikk i Belgia, og ikke i USA hvor news.google.com hører til.

  2. Det gjelder andre lands utgaver av Google News også. Fra rettens kjennelse:
    «- Order the defendant to withdraw the articles, photographs and graphic representations of Belgian publishers of the French – and German-speaking daily press, represented by the plaintiff, from all their sites (Google News and “cache” Google or any other name within 10 days of the notification of the intervening order, under penalty of a daily fine of
    1,000,000.- € per day of delay;»

Comments are closed.