Advarer mot falske nisser på nettet

Nisselue Fordelene ved å slippe køer og trengsel får stadig flere til å gjøre unna julehandelen på Internett, men det er ikke nødvendigvis ufarlig, for også svindlerne strømmer til nettet – ekspertene advarer nå mot falske nisser.

Washington (NTB-AFP): Så mange som en av ti personer som julehandler på nettet, kan bli svindlet før jul, advarer amerikanske eksperter i en fersk rapport.
Svindelen kan ta mange former. En av dem kalles phishing, som er et kortord for passord-fisking.

Risikoen for å bli lurt skremmer ikke folk fra å handle i supermegamarkedet Internett. Fordelene ved å slippe køer, trengsel og overfylte parkeringsplasser gjør at minst to tredeler av voksne amerikanere planlegger å gjøre en eller flere av juleinnkjøpene på nettet, ifølge en spørreundersøkelse foretatt av Zogby International.

Kraftig økning

Amerikanerne vil i år svi av 24 milliarder dollar, 154 milliarder kroner, i julehandel på nettet, anslår et annet forskningsfirma. Det er en økning på 24 prosent i forhold til 2005.

Også i Norge er det kraftig økning i julehandelen på nettet. Beregninger kortselskapet Teller har gjort for ukeavisa Mandag Morgen, viser at julehandelen på nett vil øke med 50 prosent sammenlignet med fjoråret.

Til sammen vil norske forbrukere bruke 12 milliarder kroner på internettshopping betalt med kort i løpet av 2006.

Svindlere

Den kraftige økningen i netthandelen lokker også svindlere og identitetstyver til nettet i økende grad. Tallet på såkalte phishing-epostmeldinger har i USA blitt doblet de siste to årene, ifølge forskningsfirmaet Gartner. Phising betyr å fiske etter passord eller annen personlig informasjon, som så kan brukes til å tappe kontoer, gjøre falske bestillinger, med mer.

3,5 millioner amerikanere har latt seg lure til å gi fra seg slik informasjon til phishere i 2006, nesten dobbelt så mange som året før. De samlede tapene var på 2,8 milliarder dollar, nesten 20 milliarder kroner.

Taper mer

De som ble lurt, tapte i gjennomsnitt vel 1.200 dollar, 7.700 kroner. For to år siden var det tilsvarende tallet vel 250 dollar, vel 1.500 kroner.

– Den gode nyheten er at færre mennesker sier de er blitt svindlet av phishere. Den dårlige nyheten er at de som blir lurt, taper større summer enn før, sier Avivah Litan, analytiker hos Gartner.

Eksperter advarer også mot andre former for nettsvindel. Selv om dataprogrammene er blitt bedre til å stoppe uønskede gjester i datamaskinen, er faren fortsatt der.

Nettvett

Post- og teletilsynet har ikke statistikk over tilfeller av phishing eller andre typer nettsvindel rettet mot norske internetthandlende, får NTB opplyst.

Men Post- og teletilsynet, Forbrukerombudet og Forum Stopp Nettsvindel har nylig inngått et samarbeid for å varsle forbrukere og næringsliv om forsøk på nettsvindel.

Varslene skal publiseres fortløpende på nettsiden www.nettvett.no. Nettstedet skal også gi brukerne gode råd for å beskytte seg mot svindel.

Amerikanske eksperter mener den kraftige veksten i nettsvindel blant annet skyldes en bølge av cyberkriminelle i asiatiske land, samt fortsatt vekst i angrep fra kriminelle basert i tidligere østblokkland. (Foto: Rafal Ulicki.)